Menu

V Mattoni Grand Drink se utká česká barmanská špička

28. 09. 2023

Svátek kreativního barmanství už hlasitě klepe na dveře. Bezmála tři desítky juniorských i profesionálních barmanů se představí v letošním národním kole soutěže v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink. V úterý 3. října ho budou hostit prostory Becher’s Baru v karlovarském Grandhotelu Pupp.

Do Karlových Varů tentokrát bez nadsázky přicestuje tuzemská barmanská špička. V kategorii profesionálů se za barovým pultem objeví například nejlepší trojice posledního finále Czech Bartenders League – Barmanka roku 2022 a šéfbarmanka pražského AnonymouS Baru Carola Urru, Jan Lukas z českobudějovického Café Datel i Bar & Beverage manager hostitelského Grandhotelu Pupp Vítězslav Cirok. Na startovní listině je doplní také třeba vítězka globálního finále Monin Cupu Barbora Kulhánková nebo majitel mnoha medailí z několika ročníků koktejlového mistrovství světa Martin Vogeltanz.


Myšlenka soutěže zůstává stejná jako v předchozích letech. Barmani mají vytvořit nový, kreativní nealkoholický koktejl v duchu zdravého životního stylu, nekomplikovaného způsobu přípravy a za použití nízkokalorických surovin. Povinností je do receptu zahrnout alespoň 10 centilitrů minerální vody Mattoni libovolné perlivosti a nepřesáhnout maximální kalorickou hodnotu 65 kcal na 10 centilitrů drinku. V recepturách soutěžních nealkoholických koktejlů se kromě minerální vody Mattoni objeví i méně obvyklé suroviny, například lecitinová broskvová pěna, lyofilizované maqui, čekankový sirup či list kapradiny hasivky orličí. Tajemnem je zahaleno použití umělé inteligence jedním ze soutěžících při tvorbě drinku.

Program v ikonickém Becher’s Baru odstartuje už v 8.30 ráno soutěží 17 vybraných studentů středních gastronomických škol z Prahy, Českých Budějovic, Brna, Poličky, Jablonce nad Nisou, Mostu, Karlových Varů, Žatce a slovenských Piešťan. Juniorská kategorie je součástí Mattoni Grand Drink vůbec poprvé. „Pro studenty jde o unikátní šanci, jak zažít atmosféru velké barmanské soutěže ve společnosti špičkových profesionálů. Byla by rozhodně škoda takovou příležitost k inspirativním setkáním a zážitkům nevyužít. Zvláště, když každý juniorský soutěžící s sebou může vzít až čtyři doprovázející osoby – učitele, spolužáky či kamarády,“ upozorňuje prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.



Od 9 hodin otevře Mattoni Creative Bar pod vedením držitele druhého místa ze světového finále v roce 2017 Jana Lukase. Všichni účastníci si tam budou moci vyzkoušet kombinování různých surovin spolu s minerální vodou Mattoni s cílem dosáhnout nápaditých vůní a chutí. Ve 13.30 se uskuteční Becher’s Bar Master Class v podání zdejších barmanských hvězd Vítězslava Ciroka a Jana Šebka, dvou posledních vítězů českého nominačního kola Mattoni Grand Drink. Poté už začne soutěž jedenácti profesionálů a na šestou hodinu večerní je naplánováno slavnostní vyhlášení.

Profesionální barmani budou soutěžit o body do Czech Bartenders League. Vítěz nominačního kola pak navíc postoupí do světového finále, které se uskuteční v příštím roce. Vítěze juniorské kategorie čeká kromě hodnotné ceny překvapení spojené se světovým finále Mattoni Grand Drink. V tom se mimochodem českým zástupcům v minulých letech náramně dařilo – Vítězslav Cirok loni skončil druhý, Jan Šebek předloni třetí.
Připravil Michael Lapčík.

www.cbanet.cz
www.cbanet.cz/cbl&cblc=competition_9
 



Archiv