Menu

Děti snáší očkování lépe než dospělí

16. 12. 2021



Vyrážky, zduřené uzliny, olupující se dlaně či plosky nohou… i tak může vypadat postcovidový syndrom u dětí. Jaké problémy mohou mít děti po prodělaném covidu a jak jim pomoci radí MUDr. Jana Rydlová, ředitelka a vedoucí lékařka dětských léčeben Lázně Luhačovice, a.s.


Jak se projevuje postcovidový syndrom u dětí? Jaké mají potíže?
Multisystémový zánětlivý neboli postcovidový syndrom je těžká komplikace po proběhlém onemocnění covid-19 u dětí, která se vyskytuje až šest týdnů po tomto onemocnění. Postihuje přibližně jedno z tisíce dětí. Pokud dítě má více jak tři dny vysokou horečku a dále například nehnisavý zánět spojivek, zarudlý jazyk, vyrážku, olupující se dlaně a plosky nohou, otok nártů a hřbetů ruky, zduřelé uzliny, zvracení, průjem, bolesti břicha ... je třeba okamžité vyšetření pediatrem. V žádném případě zde není na místě spoléhat se jen na domácí léčbu.

Jaké mohou být následky, když se potíže postcovidového syndromu podcení?
Pokud se syndrom nediagnostikuje včas, může vést až k selhání orgánů a smrti.  A co je nebezpečné, a na co je třeba dát pozor, tak je fakt, že se vyskytuje i u dětí, u kterých proběhl covid-19 zcela bez příznaků. Část dětí má tak zvaný long covid neboli dlouhý covid, při kterém po prodělaném onemocnění covid-19 měsíce přetrvávají například bolesti hlavy, únava, bolesti svalů, poruchy spánku a soustředění.

Počet očkovaných dětí od 12 let v posledních týdnech roste. Jaké jsou hlavní výhody očkování?
V kolektivech neočkovaných dětí se virus rychle šíří a může tak dojít ke vzniku dalších nebezpečných mutací a přenosu onemocnění do rodin. Jsou-li děti očkované, nedochází k uzavírání tříd a celých škol, omezování výuky. Já osobně očkuji děti od 12 let a žádné vážné komplikace jsem neviděla. Děti snáší očkování lépe než dospělí.

Jakou roli hraje u dětí při regeneraci po prodělaném covidu, přesněji při léčbě postcovidového syndromu lázeňská péče?
Opakovaně jsme v Luhačovicích v naší léčebně Miramonti u léčených dětí viděli, že došlo k vymizení námahové dušnosti, kašle, znormalizovaly se plicní funkce. Dále se během pobytu zvýšila tělesná zdatnost dětí a posílila jejich imunita. Obecně platí, že děti se díky pobytu a léčbě v lázních zařadí rychleji do kolektivu a mohou opět sportovat.

Respiračních onemocnění u dětí v posledních týdnech přibývá. Ordinace pediatrů jsou přeplněné. Jak pomáhají lázně při opakovaných onemocněních?
Výskyt respiračních infektů v těchto dnech u dětí je opravdu enormní a je to kvůli útlumu jejich imunitního systému během covidové izolace. Důležité je přerušit opakující se infekty u dětí. U chronicky nemocných dětí, které mají například průduškové astma, dochází při lázeňské péči ke stabilizaci nemoci.

Jak má postupovat rodič, který chce pro své dítě využít lázeňskou péči?
Rodič by se měl obrátit na praktického lékaře pro děti a dorost, který může vypsat na základě posouzení zdravotního stavu dítěte tak zvaný návrh na lázeňskou péči. Tento návrh na lázeňskou péči má platnost šest měsíců a průměrná doba na vyřízení se pohybuje okolo tří až čtyř týdnů. Léčebný pobyt pak trvá 28 dnů. V Luhačovicích nabízíme komplexní péči pro dětské pacienty od 1,5 roku až do 18 let věku. Děti do věku šesti let mají lázeňskou péči plně hrazenou zdravotní pojišťovnou včetně doprovodu. Máme dvě léčebny Miramonti a Vítkov. V Miramonti je lázeňská část vytvořena jako podmořský svět s unikátní šetrnou technologií ohřevu léčebné vody. Děti si toto prostředí během procedur hodně užívají.

Je možné do lázní s dítětem přijet i na kratší dobu?
Krátkodobé pobyty jsme připravili například na období jarních prázdnin. Kromě dětí ve školním věku mohou na pobyt přijet také rodiče s dětmi či prarodiče s vnoučaty, které do školy ještě nechodí. U těchto pobytů máme léčebný program se zaměřením na posílení imunity nejen pro děti, ale také pro dospělé.
Připravila Martina Rychetská.

www.lazneluhacovice.cz



Archiv