Menu

V lipenském betlému je Vítkův Hrádek nebo postava šéfa lipenských záchranářů

11. 12. 2021

Jedinečná krajina, příroda, ale také osobnosti Lipenska inspirovaly šikovného českobudějovického modeláře Jana Tláška k tvorbě již druhého unikátního lipenského betlému. Tvořil ho během tohoto roku a netradiční betlém vyrobil většinou ze žaludů a dubových větviček. Jeho součástí je vedle modelu Stifterova památníku i například Vítkův Hrádek, nebo postava náčelníka lipenských vodních záchranářů Milana Bukáčka.

„Vytvořil jsem mu také psa, který odešel letos. Součástí betlému je také Adéla Černá a Petr Beneš, kteří provozují kemp v Černé v Pošumaví, nebo Bohumil Jahn, což je rolbař z Frymburku, který dříve létal Airbusem,“ uvedl Lašek. Při tvorbě se inspiroval především fotografiemi a texty uvedenými v časopise Lipensko, který pro oblast sahající od Stožce po Rožmberk vydává Turistický spolek Lipenska.

Betlém bude do konce prosince k vidění v hotelovém resortu Relax v Dolní Vltavici. V Tláškově novozákonní scenérii je vše vyřešeno do posledního detailu. Autor celý život pracoval jako elektrikář a jeho koníčkem je od dětství letecké modelářství. Ví, že jeho díla nejsou běžná a tradiční, a svou tvorbu nazývá veselými betlémy. Skládá dohromady postavy historické i současné. „Není to vážný betlém. Spíš to je pro zábavu, aby se na to lidé dívali na Silvestra," řekl s úsměvem.

Součástí jeho betlému je také jeho oblíbený budějovický hokejista Jaroslav Pouzar, jeho vnučka, která se léta věnovala krasobruslení, nebo biatlonistka Jitka Davidová. Monumentem betlému je model Vítkova Hrádku, nejvýše položené hradní zříceniny u nás. Ten v Laškově díle fotí Josef Seidel, na hradě z dalekohledu krajinu pozoruje anonymní turista a jeho nezbedný syn padá z hradeb dolů, protože nedával pozor. Přestože jde spíš o zábavné motivy, Tlášek rád pracuje i s detaily. Například rolbař a letec v jedné osobě Bohumil Jahn má v ruce mapu oblasti Lipenska. Při tvorbě betlému pracuje s epoxidovým lepidlem a žaludy vždy musí očistit benzinem, aby z nich odstranil mastnotu. „Tavicí pistolí, kterou většinou lidé používají na přilepení různých ozdob, mi to nešlo," řekl.

První lipenský betlém Tlášek vytvořil v minulém roce, dominuje mu Stožecká kaple, Stožecká skála s hnízdištěm sokola, součástí je Laškova oblíbenkyně herečka Jitka Čvančarová, budějovický houslista Pavel Šporcl a dirigent Václav Bělohrádek.
Připravil Pavel Pechoušek.

www.sumava-lipno.eu
http://tslipenska.cz/
www.lipensko.cz
www.facebook.com/lipensko/

lipensko_log



Archiv