Menu

Unikátní Igráček v podobě Jiřího Rašky

10. 03. 2020

Výstava Fenomén Igráček míří do Frenštátu pod Radhoštěm. Mezi exponáty bude k vidění také originální figurka IGRÁČKA, v podobě frenštátského rodáka Jiřího Rašky, skokana na lyžích. Toho speciálně pro tuto výstavu zpracoval Miroslav Svoboda. Putovní výstava o IGRÁČKOVI představí v prostorách výstavní síně Albína Poláška ve frenštátském Domě kultury populární figurku. A to v nejrůznějších povoláních a charakterech, v historických i moderních variantách.  Návštěvníci výstavy se seznámí s výrobou figurky, historií i současností oblíbené české hračky. Ti nejmenší si budou moci s IGRÁČKY pohrát v připraveném dětském koutku nebo si zakoupit bílého IGRÁČKA, kterého si podle své fantazie vyzdobí. Putovní výstavu připravil český výrobce her a hraček, firma EFKO-karton s.r.o., která IGRÁČKA vyrábí, ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně a Inspirací Zlín. Výstava bude přístupná od 24. března do 1. května tohoto roku.  

„V minulosti jsme v naší výstavní síni Albína Poláška vystavovali díla například Sáry Saudkové, Jindřicha Štreita či Adolfa Borna, Marie Plotěné a Petra Urbana. Dále například cestovatele Jiřího Kolbaby, fotografky Gábiny Fárové nebo kostýmní výtvarnice paní Dagmar Březinové. Z interaktivních výstav jsme pro naše návštěvníky nabídli výstavu IQ Parku Liberec, ve spolupráci s Centrem pro rodinu a sociální péči výstavu věnovanou našim smyslům nebo výstavu nazvanou Zdeněk Miler dětem. Úspěšná byla rovněž výstava obřího leporela spisovatelky a ilustrátorky Lucie Seifertové. Měli jsme také výstavu věnovanou české stavebnici SEVa, panenky v historických šatech nebo výstavu věnovanou loutkářství,“ uvádí Zuzana Kalinová, zástupkyně Městského kulturního střediska. „První letošní interaktivní výstavu věnujeme IGRÁČKOVI. Do našeho konceptu velice dobře zapadá. Spojená je navíc s hernou pro nejmenší. K dispozici bude také dílna, kde si budou moci návštěvníci zakoupit bílého IGRÁČKA, kterého si vyzdobí a odnesou ve vlastní krabičce. Cena bude 49 Kč,“ dodává Zuzana Kalinová.

„Pro expozici ve Frenštátě jsme připravili spoustu novinek. Na návštěvníky čekají zbrusu nové informační panely s QR kódy, jejichž prostřednictvím mohou nahlédnout například do výroby či ukázky nových Igráčkových aut MultiGO. Premiérově se na výstavě také představí IGRÁČEK, který zasedl do Superkartu autodráhy FARO,“ uvádí Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO-karton, s. r. o.

„Výstava Fenomén IGRÁČEK se za dobu své existence těší velkému zájmu ze strany návštěvníků. Ve Frenštátě se bude jednat již o 78 zastavení této výstavy. Rodiče dnešních dětí si na ní zavzpomínají, se kterými IGRÁČKY si hráli a na panelech si pročtou informace z historie nebo výroby. Děti si s IGRÁČKEM pohrají v připraveném dětském koutku. Nebudou chybět ani starší figurky ze 70. a 80 let. Prvním vyrobeným IGRÁČKEM  byl zedník a později se postavičky rozšířily o další profese,“ uvádí Mgr. Věra Stojarová, kurátorka výstavy.

Jiří Raška  se narodil 4. února 1941 ve  Frenštátu pod Radhoštěm. Zemřel 20. ledna 2012 v Novém Jičíně. Byl českým skokanem na lyžích, olympijským vítězem a českým lyžařem století. Raškova záliba v zimních sportech nebyla překvapivá; sám uvedl, že „u nás se říkalo, že se tam děti rodí s lyžema na nohou.“ Bratranec a strýc, aktivní skokani, ho přivedli k jeho budoucí hvězdné disciplíně. Raška ovšem pěstoval i řadu jiných sportů od fotbalu přes cyklistiku po házenou. Díky čtvrtému místu na MS 1966 a druhé příčce na Intersport turné se o rok později zúčastnil také ZOH 1968 v Grenoblu, jako jeden z favoritů. Raška skočil 79 metrů, což sice bylo o metr méně než v případě Rakušana Baldura Preimla, avšak díky lepšímu stylu po prvním kole vedl. Při druhém skoku netrefil odraz a přidal jen 72,5 metru, ale prvenství uhájil a stal se tak prvním českým vítězem na ZOH v historii. K tomu přidal stříbro z velkého můstku, kde jej porazil pouze Rus Vladimir Bělousov. Týž rok dokázal vyhrát šest závodů v řadě. Na mistrovství světa ve Vysokých Tatrách na něj přišlo sto tisíc diváků. Obsadil druhou příčku na velkém a osmou příčku na středním můstku. V roce 1969 se na jeden den stal i světovým rekordmanem. Na novém můstku v Planici skočil 164 metrů a o čtyři metry tak překonal den starý rekord svého velkého soka, Nora Bjørna Wirkoly. Nicméně hned následující den mu rekord vzal Manfred Wolf (165 m) z NDR. Další Raškovy úspěchy čítají stříbro na MS na velkém můstku v roce 1970, vítězství v Intersport turné rok poté a bronz na historicky prvním MS v letech na lyžích. Startoval také na ZOH 1972 v Sapporu, kde skončil pátý na středním můstku a desátý na velkém můstku. V roce 1974 vyšel Otou Pavlem převyprávěný životopis Jiřího Rašky pod názvem Pohádka o Raškovi. Od roku 1974 působil jako trenér a z počátku i souběžně skákal. Uvedl: „Řekl jsem si, že skončím okamžitě, jakmile mě porazí první junior.“ Učinil tak v roce 1976 poté, co ho porazil František Novák. Skokanské lyže naposledy obul při závodě veteránů v roce 1979.

V letech 1994–1996 byl společně s Medalem a poté Malcem trenérem české reprezentace. V devadesátých letech působil i jako trenér české reprezentace, mládeže a místopředseda Svazu lyžařů ČR. V anketě Svazu byl zvolen českým lyžařem století, od Českého klubu fair play dostal za rok 2005 hlavní cenu za celoživotní činnost. Dne 28. října 2011 mu prezident České republiky Václav Klaus udělil Medaili Za zásluhy.

Výstava bude přístupná od 24. 3. do 1. 5. 2020. A to ve dnech pondělí až pátek od 9 - 17 hodin,
v sobotu od 10 - 16 hodin / 10., 13. a 25. 4. ZAVŘENO / 1. 5. otevřeno od 10 do 16 hodin. Školní kolektivy a větší skupiny - prohlídky v dopoledních hodinách - OBJEDNÁNÍ TERMÍNU na tel. 601 343 348 nebo 556 835 397. O víkendu a státních svátcích vstup na výstavu bočním vchodem od čajovny  a malého sálu.

Vstupné na tuto výstavu: dospělí - 50 Kč / 1 osoba, děti 4 - 15 let, důchodci, studenti, ZTP - 30 Kč
MŠ, studenti a žáci s pedagogickým doprovodem - 20 Kč / 1 osoba, pedagogický doprovod - zdarma
Připravila Kateřina Goroškov.

www.efko.cz 
www.kulturafrenstat.cz  


 mks    



Archiv