Menu

Česko-polský projekt pomůže zkvalitnit značení cyklotras

14. 10. 2020

Na jaře příštího roku se cyklisté na Frýdlantsku a Jablonecku dočkají nového svislého dopravního značení na cyklotrasách. Kraji se na to podařilo získat finance z Fondu mikroprojektů Euroregionu Nisa, programu Interreg V–A Česká republika – Polsko. Partnerem Libereckého kraje je polský Jelenohorský okres. Značení bude obnoveno na celkem 400 kilometrech cyklotras v regionu.

„Cílem projektu je zvýšit počet turistů v příhraničních oblastech Polska a Česka a zkvalitnit značení cyklotras. Hlavní cestou je mezinárodní Krakonošova stezka, která vede od polské Jelení Hory přes Frýdlantský výběžek až k německé Žitavě. Jsem rád, že se nám nakonec podařilo získat finance v rámci spolupráce s polským partnerem, jelikož jsme již čtyři roky měli připravenou projektovou dokumentaci, ale doposud se nám peníze získat nepodařilo,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Celkové náklady projektu dosahují 77.260,52 eur, z čehož 58.887,86 eur činí spolufinancování z Evropské unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj a zbývajících 18.372,66 eur pak půjde z rozpočtů partnerů.

V České republice projekt zahrnuje obnovu a doplnění orientačního značení cyklistických tras v oblasti Libereckého kraje na hranici Polska, Česka a Německa. Liberecký kraj má již na tuto aktivitu vysoutěženého dodavatele, a to úspěšně za poloviční předpokládanou cenu. Celkem se obnoví značení na 13 cyklotrasách v délce zhruba 400 kilometrů. Obnovou například projde cykloznačení na trase Odra–Nisa, v úseku Nová Ves nad Nisou přes Liberec do Hrádku nad Nisou, anebo na stezce z Chrastavy přes Jizerské hory až do Vrchlabí.

Polská strana upraví povrch pro bezpečný pohyb cyklistů na komunikaci 2760D, což je cyklostezka spojující cyklistické trasy Jeleniogórské kotliny s trasou ER-2 procházející přes Polsko, Česko i Německo. Zde budou nainstalovány 4 dopravní svislé značky a jedna informační tabule s mapou dálkové mezinárodní cyklotrasy Krakonošova stezka. Legenda mapy bude ve třech jazycích – polském, českém i německém. Cyklisté si mohou navíc do svých mobilních telefonů stáhnout prostřednictvím QR kódu mapu. Ta bude umístěna na webech obou partnerů. Již na podzim se také turisté dočkají letáku s informacemi o zajímavostech na celé Krakonošově stezce.


Projekt č. CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_012/0002308 „Cyklotrasy v PL/CZ pohraničí II.etapa/Trasy rowerowe na pograniczu PL-CZ-Etap II“ je realizován v rámci Fondu mikroprojektů Euroregionu Nisa, programu Interreg V–A Česká republika – Polsko, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Výměna dopravního značení na české straně začne koncem října letošního roku. Projekt bude dokončený do konce května roku příštího. 
Připravil Filip Trdla.

www.kraj-lbc.cz




Archiv