Menu

Unikátní Igráčci v podobě Gustava Frištenského a Josefa Svozila zdobí rodinnou výstavu v Litovli

25. 06. 2023

Putovní výstavu Fenomén Igráček mapující historii, výrobu a vývoj legendární české hračky nabídne s nástupem prázdninových dní Turistické informační centrum Litovel. Výstavu, kterou pořádá toto informační centrum ve spolupráci s českým výrobcem hraček – firmou EFKO-karton, Inspirací Zlín a Technickým muzeem v Brně mohou zájemci navštívit od 1. července až do 2. září. Návštěvníky mimo jiné čekají i unikátní neprodejné figurky v podobě legendárního siláka Gustava Frištenského a zakladatele Pivovaru Litovel Josefa Svozila, které speciálně pro výstavu v Litovli vyrobil z klasických Igráčků historik a modelář Miroslav Svoboda.

„Přijeďte na výstavu Igráčků do Litovle, města ležícího na ramenech řeky Moravy, kterému se říká Hanácké Benátky. Je rájem pro vodáky i cyklisty. Teče tu proudem nejen řeka, ale také výborné místní pivo. Máme tu radniční věž s výhledem až na Praděd, síť cyklostezek krásnou krajinou lužních lesů, Chráněnou krajinnou oblast Litovelské Pomoraví, třetí nejstarší most Svatoján a také největší sbírku harmonik ve Střední Evropě,“ zve veřejnost ředitelka Městského klubu Hana Neumanová.

„Historie malých plastových postaviček se začala psát již před 47 lety. Igráčci se stali populární nejen v Česku, ale i v zahraničí. Tam je děti nejvíce znají pod názvem Pokeeto. Výstava Fenomén Igráček je největší sbírkou původních, ale i současných Igráčků. Součástí litovelské výstavy je mimo všech ostatních lákadel také soutěž o ceny, dětská herna s Igráčky, a také možnost zazávodit si na české autodráze Ites,“ uvádí Věra Stojar, kurátorka výstavy z Inspirace Zlín.

„Naše firma EFKO letos slaví 30 let své existence. Za tu dobu se nám povedla spousta věcí. Od vzkříšení stavebnice ROTO, dříve známé pod názvem Plastikant, po znovuuvedení ikonické hračky Igráček a podstatné rozšíření jejího světa. I když je Igráček naší vlajkovou lodí, není rozhodně tím jediným, co vyrábíme. Mnozí jistě znají naše legendární hry jako Kloboučku hop, Soudruhu nezlob se, Dlouhý, Široký, Bystrozraký, Smolíček pacholíček, Detektiv nebo naši rodinnou hru Jožin z Bažin. Neodmyslitelně k nám také patří edukativní řada Hry pro předškoláky a nově Hry do kapsy s názvem Pytlíczech. Jsme hrdí na to, že i přes všechny krize se nám daří udržet výrobu her, hraček, a tedy i Igráčka, zde v Česku,“ říká Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO-karton s. r. o., společnosti, sídlící v Novém Veselí u Žďáru nad Sázavou.

Autory původních Igráčků jsou designéři tehdejšího družstva IGRA Jiří Kalina a Marie Krejchová. Jejich postavičky se vyrábí už od roku 1976. První profesí na trhu byl zedník. Právě tuto figurku společně s mnoha dalšími původními Igráčky si návštěvníci mohou na výstavě v Litovli prohlédnout. V devadesátých letech se na trhu objevil skateboardista, policista na motorce či koni apod. Na nějaký čas pak zájem o Igráčky opadl. Před více než deseti lety se však ikonické hračky ujmula firma EFKO, která znovuobnovila její výrobu a vtiskla figurkám moderní podobu. Společně s běžnou produkcí budou na výstavě vidět i Igráčci, které firma EFKO vyrábí na zakázku pro různé firmy. Těm slouží takové figurky jako originální reklamní nebo dárkový předmět.

První z postav, kterou historik a modelář Miroslav Svoboda z klasického Igráčka pro výstavu v Litovli vymodeloval, je legendární sportovec světového jména Gustav Frištenský. Proslavil začátkem 20. století město Litovel i Česko. Jeho jméno se stalo symbolem síly a rčení „jsi silný jako Frištenský“ zlidovělo. Jeho vypracované tělo často sloužilo jako model pro sochaře. Jeho síla, technika i schopnost v krátkém čase se správně rozhodnout, stala vzorem pro několik generací.

Druhou figurku Igráčka převlékl pan Svoboda do podoby Josefa Svozila, zakladatele pivovaru v Litovli. Svozil pocházel z gruntu číslo 10 z nedaleké Seničky, kde dlouhá léta hospodařil. Stal se odborníkem na pěstování chmele, zavedl v našich zemích například drátové vedení chmele. Jako říšský a zemský poslanec za střední Moravu významným způsobem napomohl tomu, aby dne 12. listopadu 1893 došlo k vysvěcení a otevření Rolnického akciového pivovaru se sladovnou právě v Litovli.
Připravila Kateřina Goroškov Řeháková.

www.efko.cz

www.gustavfristensky.cz
www.litovel.cz



Nepřehlédněte


Gastro

Nejlepší plzeňská restaurace je v Obecním domě

FRENCH - REST, provozovatel Francouzské restaurace a Plzeňské restaurace, Amerického baru a Café epopej v Obecním domě v Praze, nabízí špičkové cateringové služby.

08. 08. 2017

číst dál


Z domova Rozhovory

Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se!

„Cílem celostátní soutěže Vesnice roku není najít vítěze, ale stmelit lidi v obcích a podporovat je,“ souhlasí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová...

22. 09. 2019

číst dál


Archiv