Související články
Květen v trojské botanické zahradě patří lásce i zážitkům
Kouzlo motýlích křídel, japonská dokonalost bonsají i perlivé víno.
11. 04. 2018
04. 08. 2023
Druhý srpnový víkend (12. – 13. 8. 2023) ožije areál Veselého Kopce u Hlinska programem Jak se dříve hospodařilo. Ten je věnovaný ukázkám tradičního zpracování zemědělských plodin a řemesel na vesnici.
„Návštěvníkům se naskytne ojedinělá příležitost zažít Veselý Kopec oživený ukázkami zpracování obilí, lnu, ovoce nebo mléka. Dozví se tak například, jak se mlátilo cepem a k čemu byly dobré rytmické říkanky, které se používaly během této činnosti. Výmlat obilí předvedeme také pomocí ruční mlátičky a mlátičky poháněné benzinovým stabilním motorem. Zrno potom mohou i vyčistit od nečistot na fukaru nebo ho rozemlít na žernovu a z vymlácené slámy si uplést povříslo. Během komentovaných prohlídek v 10.30 a 13.30 představí Nositel tradice lidových řemesel Josef Fidler zajímavosti o pěstování a ručním zpracování lnu. Nebude chybět stloukání másla, příprava homolek, pečení křesných placek a další zajímavosti. Během tohoto dvoudenního programu představíme také tradiční lidová řemesla a techniky spojené se zpracováním dřeva a kovu. Uvidíte kovářské a kolářské mistry, šindeláře, košíkáře, výrobce dřevěných hraček a nádobí a dnes již ojedinělou ukázku tradičního ohýbání dřeva. Milí návštěvníci, přijďte si většinu činností k nám do muzea sami vyzkoušet, těšíme se na vás,“ pozvala na Veselý Kopec Magda Křivanová, ředitelka Muzea v přírodě Vysočina.
Trvání programu: od 9.00 do 17.00 hodin (areál Veselého Kopce otevřen od 9.00 do 18.00 hodin).
Připravila Petra Valíčková.
www.nmvp.cz/vysocina
Související články
Kouzlo motýlích křídel, japonská dokonalost bonsají i perlivé víno.
11. 04. 2018
Nepřehlédněte