Menu

Trojská botanická zahrada otevřela pro veřejnost

03. 12. 2020

Na základě rozhodnutí vlády České republiky se od 3. prosince mohla Botanická zahrada hl. m. Prahy opět otevřít pro veřejnost. Návštěvníci se budou moci projít venkovními expozicemi, zastavit se v rostlinném bistru nebo ochutnat místní víno ve vinotéce sv. Kláry. Vstupné do venkovních expozic není v zimním období zpoplatněné. Tropický skleník Fata Morgana přivítá první návštěvníky v sobotu 5. prosince. Prohlídku zelené oázy, která zájemce přenese do světa vzdálených tropických krajin plných exotických květin, zpříjemní fotografická výstava věnovaná Vietnamu a jeho přírodě. Do skleníku Fata Morgana platí běžné vstupné.

Areál Botanické zahrady hl. m. Prahy uzavřelo 23. října nařízení vlády České republiky. „Od 3. prosince se do zahrady opět mohou návštěvníci vrátit. Znovuotevíráme vinotéku sv. Kláry a od soboty 5. prosince také skleník Fata Morgana. Množství návštěvníků ve skleníku i v areálu venkovních expozic zahrady budeme monitorovat a v případě potřeby regulovat, abychom vyhověli požadavkům odpovídajícím současným nařízením. Pro vstup do venkovních expozic bude možné využít pouze hlavní vchody, samoobslužné brány budou prozatím mimo provoz. Ve skleníku Fata Morgana jsme pro návštěvníky připravili fotografickou výstavu vycházející z nedávno vydané knihy věnované Vietnamu, zájemci se tak budou moci seznámit s krásami této jinak vzdálené exotické země, uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Zahrada znovu otevřela své brány
Díky rozvolňování, které v pondělí 30. listopadu schválila vláda České republiky se trojská botanická zahrada může opět otevřít milovníkům přírody. I na konci podzimu si zájemci užijí procházku jejím rozlehlým areálem plných vzácných rostlin z celého světa. V zahradě je nově instalovaný informační systém, který přiblíží řadu zajímavostí o jednotlivých expozicích. Novou tvář získala také Stezka osobností unikátního projektu Kořeny osobností, do něhož se zapojilo již 107 významných osobností, které zde v uplynulých letech vysadily vzácné druhy stromů i rostlin.

Do zahrady lze vstupovat pouze hlavními vchody, které budou od čtvrtka otevřené denně od 9.00 do 16.00 hodin. V období od prosince až do února není vstup do venkovních expozic zpoplatněný. Pro návštěvníky je otevřené jak rostlinné bistro Botanická na talíři, tak vinotéka na vinici sv. Kláry. Vstup do nich se řídí aktuálně platnými pravidly.


Na skleničku do vinotéky
Po delším čase si zájemci budou moci vychutnat vína z vinice sv. Kláry a to třeba i u hořícího krbu. Ve vnitřních prostorách může být současně maximálně 10 návštěvníků, u jednoho stolu nejvíce čtyři osoby. Vinotéka sv. Kláry je otevřena ve všední dny od 13.00 do 17.00 a o víkendech a svátcích od 11.00 do 17.00. Obnoví se také možnost nahlédnout do zázemí výroby vína v rámci akce Nedělní sklep. Prohlídky budou nově probíhat vždy v neděli od 13.00 a 15.00 hodin.

Tropickou přírodou kolem světa už od soboty 5. prosince
Sníte o exotice vzdálených krajin? Svůj sen si splníte během návštěvy unikátního skleníku Fata Morgana, který vás přenese do tropické přírody pouští í deštných lesů od nížin až po vrcholky hor. Skleník se pro návštěvníky otevře od soboty 5.12.2020. Následně bude přístupný denně kromě pondělí od 9.00 do 16.00 hodin. Prohlídku tropické oázy zpestří až do 10. ledna 2021 fotografická výstava nazvaná

Botanická putování Vietnamem
Do Vietnamu se obvykle jezdí za mořem, památkami a zajímavým asijským koloritem. Tato země má však i velice krásnou a zajímavou přírodu, která rozhodně stojí za bližší prozkoumání. Botanická zahrada hl. m. Prahy podepsala Memorandum o spolupráci při výzkumu biodiverzity s Institutem tropické biologie v Ho Či Minově Městě. Během tří expedic společně čeští a vietnamští botanici zpracovávali flóru přírodní rezervace Hon Ba v jižním Vietnamu.

„Jak se žije ve vietnamských městech i v malých vesnicích, které plodiny pěstují na políčkách i v zahrádkách, co se jí, jak se nakupuje nebo pracuje v tropickém lese a mnoho dalších zajímavostí přiblíží nedávno vydaná knížka a právě teď i výstava ve skleníku Fata Morgana,“ říká Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin a spoluautorka zmíněné knižní publikace Botanická putování - Vietnam. Knihu si zájemci mohou od soboty zakoupit v prodejním stánku ve vestibulu skleníku Fata Morgana, nebo objednat dodání poštou po objednávce e-mailem na
miroslava.kasparova@botanicka.cz. Cena za kus činí 349 Kč.

Sháníte dárek (nejen) pro milovníky rostlin?
Inspiraci najdete na webu Botanické zahrady hl. m. Prahy www.botanicka.cz. Vybírat můžete z nabídky knih, dárkových předmětů s rostlinnými motivy a nechybí ani vstupenky, dekorační věnce z přírodních materiálů, vína či jedinečný parfém. Určitě si nezapomeňte pořídit nástěnný kalendář botanické zahrady pro rok 2021 věnovaný jedovatým rostlinám. Nabízené zboží můžete objednat e-mailem na miroslava.kasparova@botanicka.cz, vše zasíláme poštou nebo nabízíme osobní převzetí u výdejního okénka vinotéky sv. Kláry na adrese Trojská 148/186.

Dárky zakoupíte i přímo v zahradě a to v prodejním stánku ve vestibulu skleníku Fata Morgana (od soboty 5. prosince denně mimo pondělí). Infostánky ve venkovních expozicích jsou v zimním období zavřené.


Chcete vyhrát vstupenky do Botanické zahrady hl. m. Praha?
Sledujte stránku zahrady na Facebooku a zapojte se do jedné ze soutěží o zajímavé ceny.
Připravila Darina Miklovičová. 

www.botanicka.cz 

  

 



Archiv