Menu

Obec Přední Výtoň staví na Vítkově hrádku sprchy a toalety

22. 09. 2021

Obec Přední Výtoň začala na Vítkově hrádku stavět toalety a sprchy. Ty využijí především turisté, kterých na nejvýše položenou hradní zříceninu u nás, každý rok dorazí desítky tisíc a míří se kvůli neuvěřitelným výhledům na Lipensko a na Alpy. Sociální zařízení aktuálně vzniká v místě, kterému se říká konírna, i když jako stáj pro koně nikdy nefungovala. Stavba toalet a sprch vyjde na zhruba milion korun.

Podle starosty Přední Výtoně Jana Bittnera bude hotovo ještě během tohoto roku. „K tomu aktuálně dokončujeme stavbu palisád, které v minulosti poškodila vichřice,“ uvedl Miroslav Kovačičín ze Spolku přátel Vítkova hrádku. Spolu s ním na hradě pomáhá několik dobrovolníků. Na vše dohlíží odborníci z českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu. Právě vedoucí zdejšího archeologického oddělení Jiří Havlice v konírně dokončil záchranný výzkum, kde například nalezl kovovou šipku ze středověkého šípu, mnoho keramických střepů ze středověkého nádobí pocházejícího z různých staletí, kachle a dále především zbytky z hradní kuchyně, jako jsou například zvířecí a drůběží kosti. „Ještě před výstavbou renesančního opevnění se zde nacházelo středověké smetiště, kam byly ze skalního bloku shazovány odpadky vynášené po dřevěném můstku z hradu. Takto vznikla nejstarší vrstva nálezů datovaná do 13.století," uvedl Havlice s tím, že desítky nalezených artefaktů jsou dokladem o životě na hrádku, který byl založený v polovině 13.století.

S aktuální opravou, která je určitě největší v novodobé historii, zde obec Přední Výtoň začala před začátkem sezóny v minulém roce. Díky vrtu, který vytvořila speciální souprava na hrádek tryská voda z hloubky 72 metrů. „Návštěvnost je v posledních letech vysoká a my vnímáme, že chybějící toalety jsou problém. Mobilní toalety přestávají stačit. Není to dobrá vizitka pro obec ani pro Vítkův hrádek,“ uvedl starosta Bittner. Pro občanské sdružení Spolek přátel Vítkova Hrádku jehož tváří je více než dvacet let Miroslav Kovačičín se bude jednat o velkou úlevu.

„Vítkův hrádek je ikona celého Lipenska, protože lidé milují vyhlídky na Lipno i na Alpy. Je to velmi častý cíl výletníků, kde si mohou dát i něco na zub, ale i řadu nápojů. Standardní toalety budou třešničkou na dortu, která tu už ale opravdu chyběla. Velký dík patří zejména obci Přední Výtoň, která sem investuje. Věřím, že to ocení každý,“ uvedl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska. Na hrádku se také staví nové palisády. „Jejich podoba je plně vyhovující, jedná se o velice citlivé řešení vzniklé situace, které má vysokou životnost. Jde o technické řešení, palisády brání tomu, aby návštěvníci chodili po koruně zdí a neničili je a také, aby využívali ke vstupu do hradu původní bránu a nepřelézali sem jinudy,“ uzavřel archeolog Havlice.
Připravil Pavel Pechoušek.

www.vitkuvhradek.cz
www.tslipenska.cz
www.lipensko.cz 



Archiv
for kids