Související články
Ve Slovinsku míchali koktejly s hudbou
Ve slovinských městech Bled a Ljubljana 10. - 12. dubna 2018 proběhla barmanská soutěž G&T Cup.
21. 04. 2018
27. 02. 2020
V prostorách Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhl 26. února 2020 již 22. ročník soutěže O čokoládovou vařečku na téma „Teď vaří šéf. Aneb kuře stokrát jinak“. Je to jediná soutěž podobného typu v kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat profesionálně nebo jen jako zajímavému koníčku.
Žáci 7. – 9. tříd z 16 ostravských základních škol, zvláště z obvodu Ostrava-Jih, měli za úkol v časovém limitu připravit 4 porce teplého pokrmu s přílohou. Všichni soutěžící měli k dispozici čerstvá kuřecí prsa, surovinový koš a „k ruce“ jednoho asistenta, žáka 3. ročníku učebního oboru Kuchař-číšník. Soutěž se skládala ze čtyř 25 minutových částí. V teoretické části byli soutěžící seznámeni s technologickým zařízením a surovinami, které mohli při vaření použít. Popsali postup, ujasnili si časový harmonogram jeho přípravy, nakreslili umístění pokrmu na talíři apod. Poté následovala praktická část a vlastní vystoupení s asistentem kuchařem před publikem. Pokrm tepelně upravili, ozdobili a podali k degustaci odborné komisi. Nedílnou součástí byl i úklid a předání čistého pracoviště dalšímu soutěžícímu. Nadšení mladých kuchařů překvapilo nejen organizátory, ale i samotné porotce.
Do pětičlenné poroty zasedl Tomáš Badura, žák 2. ročníku nástavbového maturitního studia, úspěšný reprezentant SŠSS v národních gastronomických soutěžích a zahraničních stáží v Německu, Irsku, Severní Koreji, učitel odborných předmětů Mgr. Jan Hruška, zástupce generálního sponzora fa MAKRO p. Lukáš Janda, zástupce KHS Mgr. Michaela Remešová, ing. Pavel Hon zástupce ČŠI. Čestným hostem se stal a pozvání přijal bývalý absolvent Petr Bláha, uznávaný člen kuchařských týmů v několika špičkových francouzských restauracích. Porota hodnotila nejen dodržování technologických postupů a časového limitu, hygienu při práci, ale především chuť, nápaditost a celkový vzhled připravovaného pokrmu. Garantem kuchařské soutěže byl starosta ÚMOb Ostrava-Jih Bc. Martin Bednář a z jeho rukou si letošní vítěz Štěpán Líbenek odnesl sladkou odměnu. „Na soutěž jsem se připravoval se strejdou. Moc jsem se těšil, že si zavařím jako Masterchef. A že jsem první …. to je paráda“, s úsměvem komentoval své 1. místo Štěpán.
Vítěz soutěže, Štěpán Líbenek ze ZŠ Kosmonautů 15, Ostrava-Zábřeh, připravil kuřecí prsíčko plněné sušenými rajčaty s bramborovou kaší a hráškovým pyré. Druhý skončil Tuan Luc Duc ze ZŠ Horymírová 100, Ostrava- Zábřeh s kuřecími prsíčky na vietnamský způsob. Ze třetího místa se radoval Oliver Celerin ze ZŠ Srbská, Ostravy-Jih, který uvařil schwarzwaldskou kuřecí roládu s nivou a špenátem s pečenými bylinkovými brambůrky. Všichni soutěžící si kromě vzrušujících zážitků odnesli upomínkové dárky a pamětní list.
Doprovodnou akcí bylo tradiční smažení Krakovských bramboráčků.
Připravila Hana Schwarzová.
www.ssss.cz
Související články
Ve slovinských městech Bled a Ljubljana 10. - 12. dubna 2018 proběhla barmanská soutěž G&T Cup.
21. 04. 2018
Nepřehlédněte
V pražské restauraci Blatnice proběhla degustace vín Blatel.
02. 06. 2019