Menu

Světový unikát otevírá letní turistickou sezónu v Česku

10. 05. 2022

sky_bridge_5

Krkonoše, Jizerské hory, Jeseníky, Rychlebské hory, masiv Králického Sněžníku, Beskydy, Krušné hory, Orlické hory Lužické hory ad. Horská střediska v Česku, do kterých v roce 2019, tedy před pandemií covid-19, přijely téměř 3 miliony návštěvníků. Letos, kdy by turistická sezóna mohla být už téměř bez koronavirových opatření, je aktuální obsazenost daných lokalit 30 % s růstem k 55 % v červenci. Zvýšit zájem nejen o hory v Česku má v květnu otevíraný unikát v masivu Králického Sněžníku na Dolní Moravě: nejdelší visutý most na světě – Sky Bridge 721.


Česko je na turisty připraveno
Před pandemií v roce 2019 Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism evidovala v Česku téměř 22 milionů turistů, a to od nás i ze zahraničí. Covid-19 znamenal pokles návštěvnosti zhruba o polovinu, loni se jednalo o cca 11 milionů hostů. Průzkumy ukazují, že v současné době lidé mají doslova „hlad“ po cestování. Hotely, pensiony, restaurace, hrady, zámky, muzea i další s cestovním ruchem spojená zařízení hlásí, že jsou na návštěvníky připravena.




„Cestovní ruchem se zabýváme komplexně, přinášíme tipy na výlety, lákáme k nám turisty, usnadňujeme život profesionálům, řešíme digitalizaci a legislativu pro danou oblast, pomáháme nejen informačně a propagačně krajům, městům, obcím, asociacím i dalším subjektům,“
říká ředitelka produktového managementu a regionální spolupráce, agentury CzechTourism Veronika Janečková a dodává: „Když se s letní turistickou sezónou otevírá světový unikát, jako je Sky Bridge 721, uvědomíte si o to víc, jak jsou lidé u nás šikovní a kolik krásného a kouzelného lze v Česku zažít. Kromě nejdelšího visutého mostu na světě si je možné nově prohlédnout třeba Muchovu stezku. Tedy místa, kde tento proslulý malíř pobýval nebo zanechal svou stopu.“

Hory nejen v zimě
Ve znamení světové ikony vrcholné secese Alfonse Muchy je také Muchova cyklostezka Šanov a okolí. Na kola se přitom lidé často vydávají i do hor, tamní střediska mají celoroční provoz a lze si v nich půjčit horská kola, elektrokola nebo terénní koloběžky. „Letní provoz, kde lze najít veškeré informace o horských střediscích včetně záběrů z webkamer 3. května spustil portál holidayinfo.cz. A do letošní letní sezóny tuzemská horská střediska investovala rekordní víc než čtvrt miliardu korun, jde o nejvyšší investici za posledních pět let s cílem udělat pobyt na horách lidem ještě příjemnější,“ říká ředitel Asociace horských středisek Libor Knot a dodává: „Horská střediska tak chtějí návštěvníkům mimo jiné představit nově vybudované či upravené trailové trasy, dětská hřiště či naučné stezky. Na hosty se už těší modernizovaná zázemí či cyklistické půjčovny s novým vybavením. A samozřejmě také velké projekty jako je Sky Bridge 721.“  

Na mostě do oblak
Sky Bridge 721 je nejdelší visutý most pro pěší turisty na světě. Nachází se na Dolní Moravě, měří 721 metrů a spojuje horský hřeben Slamník s hřebenem Chlum přes údolí Mlýnského potoka, a to ve výšce 95 metrů. Pro širokou veřejnost se technický unikát postavený díky šikovným českým rukám slavnostně otevře 13. května 2022. Most je jednosměrný, nastupuje se na něj v nadmořské výšce 1 110 m. n. m. a vystupuje ve výšce 1 116 m n. m.

Součástí projektu je naučná stezka, resp. hra, „Most času“ s prvky rozšířené reality. Vznikla ve spolupráci s Lesy České republiky, obcí Dolní Morava a Muzeem československého opevnění z let 1935-38. Hraje se s pomocí chytrého telefonu připojeného na internet, putuje se od řopíku (lehkého opevnění) na začátku stezky přes 9 naučných panelů, kde se plní úkoly a postupuje se dál. To vše k tématu ochrana přírody a pohyb v ní prostřednictvím životního příběhu konkrétní rodiny z Dolní Moravy na pozadí historických událostí od roku 1935 do současnosti.

„Sky Bridge 721 není jen stavba. Je to most, který v sobě nese „myšlenku času“. Dokonalé výhledy, adrenalin a zážitky jsme chtěli obohatit také o genius loci, které místní hory ukrývají, a myslím, že se nám to povedlo. Most návštěvníka přenese ze současnosti do minulosti a zase zpět, a to prostřednictvím poutavého příběhu z úst 16letého chlapce, který na pozadí událostí naší historie objevuje odpovědi a skryté pravdy ve své vlastní rodině. To vše díky zajímavé hře s prvky rozšířené reality na displeji telefonu,“ říká obchodní ředitel Horského resortu Dolní Morava Tomáš Drápal.

sky_bridge_4

Technické informace
► délka mostu: 721 metrů
► výška od země: 95 metrů
► výška pylonů: 11,4 metrů
► průměr hlavního lana: 76 mm

Vzdálenosti v Česku
► Liberec – Dolní Morava 185 km, 3 h
► Praha – Dolní Morava 200 km, 2 h 30 min
► Hradec Králové – Dolní Morava 85 km, 1 h 30 min
► Brno – Dolní Morava 150 km, 2 h 10 min
Připravila Štěpánka Filipová.

www.czechtourism.cz
www.ahscr.cz
www.dolnimorava.cz



Archiv
for kids