Související články
Jedinečná vína z trojských svahů
Botanická zahrada hl. m. Prahy pokřtila kolekci vín ročníku 2017.
07. 06. 2018
21. 01. 2023
V prostorách Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhl 19. ledna 2023 již 23. ročník soutěže O čokoládovou vařečku na téma „Rostlina místo masa, zdraví, síla a krása – jsme jako jídlo, každý máme svou trvanlivost“.
Je to jediná soutěž podobného typu v kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat profesionálně nebo jen jako zajímavému koníčku. Žáci 7. – 9. tříd z deseti ostravských základních škol měli za úkol v časovém limitu připravit čtyři porce teplého pokrmu s přílohou. Všichni soutěžící měli k dispozici surovinový koš a „k ruce“ jednoho asistenta, žáka 3. ročníku učebního oboru Kuchař-číšník. Soutěž se skládala ze čtyř 25minutových částí. Nedílnou součástí soutěže byl i úklid a předání čistého pracoviště dalšímu soutěžícímu.
V teoretické části byli soutěžící seznámeni s technologickým zařízením a surovinami, které mohli při vaření použít. Popsali postup, ujasnili si časový harmonogram jeho přípravy, nakreslili umístění pokrmu na talíři apod. Poté následovala praktická část a vlastní vystoupení s asistentem kuchařem před publikem. Pokrm tepelně upravili, ozdobili a podali k degustaci odborné komisi.
Do čtyřčlenné poroty zasedl učitel odborných předmětů Mgr. Michal Adam, zástupkyně Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Mgr. Michaela Remešová, vedoucí oddělení léčebné výživy a stravování v Městské nemocnici Ostrava, člen školní rady na Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce pan Petr Hikl a absolvent nástavbového maturitního studia, úspěšný reprezentant Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce v národních gastronomických soutěžích a zahraničních stáží v Irsku, Severní Koreji Anh Tuan Luong. Porota hodnotila nejen dodržování technologických postupů a časového limitu, hygienu při práci, ale především chuť, nápaditost a celkový vzhled připravovaného pokrmu.
Nadšení mladých kuchařů překvapilo nejen organizátory, ale i porotce. Garantem kuchařské soutěže byl starosta Úřadu městského obvodu Ostrava-Jih Bc. Martin Bednář, který vítěznou trofej předal Vilému Vymazalovi.
„Na soutěž jsem se moc těšil, že si zavařím jako Masterchef. A že jsem první …to je paráda,“ s úsměvem komentoval své 1. místo Vilém Vymazal.
Vítěz soutěže, Vilém Vymazal ze Základní školy Ivana Sekaniny, Ostrava-Poruba, připravil rizoto s lesními houbami. Druhá skončila Eliška Žabenská ze Základní školy Františka Formana Ostrava-Dubina s rajčatovo-cizrnovým kari. Ze třetího místa se radovala Tereza Kuželová ze Základní školy Ostrava-Hrabůvka, Provaznická 64, která uvařila vločkové karbanátky s vídeňským salátem na smetanovém dipu. Všichni soutěžící si kromě vzrušujících zážitků odnesli upomínkové předměty a pamětní list. Doprovodnou akcí bylo tradiční smažení „Krakovských bramboráčků“.
Připravila Hana Schwarzová.
https://ovajih.ostrava.cz
www.ssss.cz
Související články
Botanická zahrada hl. m. Prahy pokřtila kolekci vín ročníku 2017.
07. 06. 2018
Nepřehlédněte
Českým drahám roste počet pasažérů. Za prvních devět měsíců letošního roku to bylo meziročně přes dva miliony. A nejen v dálkové dopravě, ale i v...
24. 10. 2017
Nové spojení bude v provozu od 27. října 2019 dvakrát týdně, vždy ve čtvrtek a v neděli.
21. 02. 2019