Menu

Soutěž O čokoládovou vařečku pro žáky základních škol

21. 01. 2023

V prostorách Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhl 19. ledna 2023 již 23. ročník soutěže O čokoládovou vařečku na téma „Rostlina místo masa, zdraví, síla a krása – jsme jako jídlo, každý máme svou trvanlivost“.

Je to jediná soutěž podobného typu v kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat profesionálně nebo jen jako zajímavému koníčku. Žáci 7. – 9. tříd z deseti ostravských základních škol měli za úkol v časovém limitu připravit čtyři porce teplého pokrmu s přílohou. Všichni soutěžící měli k dispozici surovinový koš a „k ruce“ jednoho asistenta, žáka 3. ročníku učebního oboru Kuchař-číšník. Soutěž se skládala ze čtyř 25minutových částí. Nedílnou součástí soutěže byl i úklid a předání čistého pracoviště dalšímu soutěžícímu.


V teoretické části byli soutěžící seznámeni s technologickým zařízením a surovinami, které mohli při vaření použít. Popsali postup, ujasnili si časový harmonogram jeho přípravy, nakreslili umístění pokrmu na talíři apod. Poté následovala praktická část a vlastní vystoupení s asistentem kuchařem před publikem. Pokrm tepelně upravili, ozdobili a podali k degustaci odborné komisi.

Do čtyřčlenné poroty zasedl učitel odborných předmětů Mgr. Michal Adam, zástupkyně Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Mgr. Michaela Remešová, vedoucí oddělení léčebné výživy a stravování v Městské nemocnici Ostrava, člen školní rady na Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce pan Petr Hikl a absolvent nástavbového maturitního studia, úspěšný reprezentant Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce v národních gastronomických soutěžích a zahraničních stáží v Irsku, Severní Koreji Anh Tuan Luong. Porota hodnotila nejen dodržování technologických postupů a časového limitu, hygienu při práci, ale především chuť, nápaditost a celkový vzhled připravovaného pokrmu.

vysledkova_listina

Nadšení mladých kuchařů překvapilo nejen organizátory, ale i porotce. Garantem kuchařské soutěže byl starosta Úřadu městského obvodu Ostrava-Jih Bc. Martin Bednář, který vítěznou trofej předal Vilému Vymazalovi.

„Na soutěž jsem se moc těšil, že si zavařím jako Masterchef. A že jsem první …to je paráda,“ s úsměvem komentoval své 1. místo Vilém Vymazal.

Vítěz soutěže, Vilém Vymazal ze Základní školy Ivana Sekaniny, Ostrava-Poruba, připravil rizoto s lesními houbami. Druhá skončila Eliška Žabenská ze Základní školy Františka Formana Ostrava-Dubina s rajčatovo-cizrnovým kari. Ze třetího místa se radovala Tereza Kuželová ze Základní školy Ostrava-Hrabůvka, Provaznická 64, která uvařila vločkové karbanátky s vídeňským salátem na smetanovém dipu. Všichni soutěžící si kromě vzrušujících zážitků odnesli upomínkové předměty a pamětní list. Doprovodnou akcí bylo tradiční smažení „Krakovských bramboráčků“.
Připravila 
Hana Schwarzová.

https://ovajih.ostrava.cz
www.ssss.cz



Archiv