Menu

Skleník Fata Morgana v Troji je otevřený

26. 05. 2021

Právě dnes se po více než pěti měsících opět otevírá tropický skleník Fata Morgana v pražské botanické zahradě. Předcházející období bylo od slavnostního otevření tím nejdelším, kdy byla Fata Morgana dlouhodobě nepřístupná veřejnosti. Období uzavření využili zaměstnanci Botanické zahrady hl. m. Prahy pro úpravy a opravy expozic. U tropického jezírka v expozici flóry Jižní Ameriky „vyrostl“ nový epifytní kmen vytvarovaný z betonu. Na něm se rozrůstají bromélie, kapradiny, anturie a orchideje. Skleník Fata Morgana si pro návštěvníky přichystal i jedno velké překvapení. Právě nyní rozkvétá nádherná smaragdová liána Strongylodon macrobotrys, která patří mezi největší lákadla. Fata Morgana má otevřeno vždy od úterý do neděle od 9 do 19 hodin.

„Dnes nastal pro nás všechny v botanické zahradě velký den. Kromě toho, že opět můžeme veřejnosti otevřít náš unikátní tropický skleník, vstoupí dnes návštěvníci do areálu zahrady zcela novým vstupem. Fata Morgana je aktuálně v plné vegetační kráse, je krásně zelená, část tropického deštného lesa je zarostlá, takže máte pocit, že skutečně procházíte džunglí. Jednou z rostlin, na kterou jsme skutečně pyšní, je smaragdová liána, která právě nyní rozkvétá. Ve skleníku se navíc v příštích týdnech rozletí i exotičtí motýli. Návštěvníci se tedy rozhodně mají na co těšit,“
zve Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Smaragdová krása z Filipín
Liána Strongylodon macrobotrys roste v přírodě pouze na Filipínách v nížinných deštných lesích ostrovů Luzon, Mindoro a Catanduanes. Mohutná liána běžně dosahuje i dvacetimetrové výšky. Pyšní se hroznovitým květenstvím, která bývají až 90 cm dlouhá. Unikátní modrozelená barva květů patří k nejnápadnějším v celé rostlinné říši. Pro tuto barvu se této liáně také říká „smaragdová“ nebo „nefritová“. Její další zvláštností je, že ji opylují převážně kaloni, kteří vidí barevně, neobvyklá barva jim zřejmě pomáhá v orientaci.

Do Faty Morgany v jeden okamžik maximálně 100 lidí
Do Botanické zahrady Praha lze vstupovat pouze hlavními vchody, které jsou otevřené denně od 9 do 19 hodin. Tropický skleník Fata Morgana je otevřen vždy od úterý do neděle od 9 do 19 hodin. Na základě aktuálních opatření může být v prostorách skleníku v jeden okamžik maximálně 100 osob (1 osoba na 15 m² vnitřní plochy). Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách, s ohledem na komfort návštěvníků však botanická zahrada doporučuje zakoupit vstupenky on-line prostřednictvím webových stránek www.botanicka.cz.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz
www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha/
www.instagram.com/botanicka_zahrada_praha/

  



Archiv
for kids