Menu

Skiareály za uplynulých pět let investovaly tři čtvrtě miliardy do šetrných řešení

05. 11. 2019

Podle Čechů je dovolená na tuzemských horách tou nejekologičtější variantou, oproti tomu leteckou dovolenou za teplem považuje 61 % Čechů za neekologickou a plánuje ji 13 %. Tři čtvrtiny milovníků zimní dovolené zároveň vnímají zlepšení podmínek na českých horách. V letošní zimní sezóně se návštěvníci mohou těšit na nové lanové dráhy, upravené tratě i šetrnější technologie. Právě do udržitelnosti skiareály za poslední roky investovaly tři čtvrtě miliardy korun. Střediska peníze směřují zejména do energeticky úspornější techniky, efektivnějšího hospodaření s vodou nebo využívání technologie SNOWsat.

Podle nejnovějšího průzkumu Asociace horských středisek vzrostl za poslední tři roky zájem Čechů o zimní dovolenou na horách. Letos se na ni chystá 43 % Čechů, téměř dvakrát více. Konkrétně na české hory plánuje jet 36 % Čechů, výhradně do zahraničí míří 7 %. Regiony pro zimní dovolenou v Česku se navíc podle tří čtvrtin cestovatelů v posledních letech výrazně zlepšily.

Většina z Čechů se v důsledku aktuální diskuze o ekologii již také zamyslela nad dopadem jejich dovolené na životní prostředí. Ekologické uvažování ale ovlivňuje výběr zimního odpočinku zatím jen u 8 %. Dvě třetiny Čechů přesto považují pobyt na českých horách za šetrný k přírodě a podobný počet věří, že technické zasněžování je pro zajištění kvalitního lyžování na horách nezbytné.

Střediska v Česku za 5 let investovala tři čtvrtě miliardy do šetrnějších řešení
V souvislosti s debatou okolo udržitelnosti horského cestovního ruchu provedla Asociace horských středisek šetření v horských regionech. Za uplynulých 5 let areály investovaly tři čtvrtě miliardy korun do nových řešení, další investice za 200 milionů mají v plánu. Nemalé částky plynou zejména do snížení energetické náročnosti a hlučnosti techniky, zvýšení efektivity zasněžování a technologie SNOWsat. Ta pomocí satelitů (GPS) s přesností na centimetry měří výšku sněhu v konkrétním místě. Areály díky tomu dokáží kvalitněji upravovat sjezdové tratě a zároveň šetrněji hospodařit s vodou při zasněžování, šetřit elektrickou energii a pohonné hmoty

„Společenská rozprava okolo vody na horách a zejména technického zasněžování má smysl, je ale zatím ovlivněná spoustou mýtů, například o vlivu technického sněhu na krajinu. Horská střediska vnímají skutečnou situaci a chtějí zcela přirozeně přispět k udržitelnému rozvoji horských oblastí, a to včetně adekvátní ochrany přírody, vhodného vodního režimu i energetických úspor. Do takovýchto projektů investují desítky milionů korun ročně,“ říká Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek.  V budoucnu se dle šetření mezi středisky mohou návštěvníci těšit na nabíjecí stanice pro elektromobily, eko-obaly, nové systémy pro recyklaci odpadů či využití alternativních zdrojů energie.



Skiareály vybudovaly nejméně 36 akumulačních nádrží. Plánují více, brzdí je ale povolování
Skiareály do této chvíle vystavěly nejméně 36 akumulačních nádrží na zachycování vody z jejího přirozeného koloběhu během roku, další třicítka je v plánu. „Otázku zdrojů vody pro technické zasněžování chceme dlouhodobě vyřešit stavbou vlastních akumulačních nádrží, které sbírají vodu z jarního tání a oblev. Umožní tak šetrné a efektivní hospodaření s vodou. Kvůli složitému a dlouhému povolování, která trvá 4 až 10 let, ale výstavba nádrží postupuje pomalu. Proto jich je v Česku zatím vybudováno málo,“ podotýká Knot. Po vybudování plánovaných nádrží budou akumulační nádrže využívat ve více než 80 % horských středisek, přiblíží se tak standardům alpských zemí.

Do zimní sezóny 2019/20 střediska investovala přes 600 milionů Kč
Do svého dalšího rozvoje a zkvalitnění služeb horská střediska letos investovala přes půl miliardy korun. Kromě výstavby čtyř nových lanových drah jsou letošním trendem investice do rozšíření a zkvalitnění zasněžovacích zařízení, do nákupu techniky pro úpravu tratí a samotné úpravy sjezdovek k zajištění vyšší bezpečnosti a komfortu návštěvníků. Objevují se také nové možnosti pro pohodlnější nákupy skipasů a rozšiřuje se nabídka doprovodných aktivit (viz samostatná příloha).

Obliba českých hor vzrostla celoročně
Návštěvnost horských regionů také v letní sezóně roku 2019 rostla, a to o 5 %. Za vyšším přílivem návštěvníků stojí stále se rozvíjející servis a služby, jako jsou nové zážitkové parky, stezky pro cyklisty, půjčovny a mnoho dalších možností pro aktivní vyžití na horách. „Horská střediska se významně podílí na celoročním rozvoji infrastruktury horských obcí a vytváří přibližně čtyřicet tisíc pracovních míst,“ uvádí Jan Herget, ředitel státní agentury CzechTourism, a doplňuje: „Celková útrata návštěvníků všech horských středisek v ČR přesáhla vloni třicet dva miliard korun a přinesla tak do veřejných rozpočtů 13 miliard korun.“
Připravila Tereza Skácalová.

www.ahscr.cz

AHS ČR



Archiv