Související články
Zámek v Kosmonosech rozzáří festival světla
V sobotu 2. října se na několik hodin převleče do nového, zářivého kabátu.
29. 09. 2021
22. 03. 2025
Podobně jako existují různé odrůdy káv, pěstuje se i celá řada čajů. Každý je známý jinými účinky, některé z nich dokonce léčí. Jednou z takových odrůd je i Matcha zelený čaj, který se pěstuje už více než osm set let, a to v Japonsku. Konkrétně v okolí města Kakegawa v prefektuře Shizuoka. Název Hisui znamená v japonštině „nefrit", což odráží barvu čajových lístků, ze kterých je Matcha vyráběna. Není tedy překvapením, že byl užíván buddhistickými mistry a samuraji. Postupem času si našel cestu k široké škále milovníků čaje. Dnes si ho běžně můžeme dopřát i v Evropě. Čajové lístky se týdny před sklizní zastíní tak, aby k nim pronikalo minimum slunečních paprsků. Čerstvé čajové lístky se usuší a následně rozemelou na jemný prášek. Výsledkem je pozoruhodně zelený nápoj skvělé chuti a výjimečného aroma. Čaj matcha obsahuje unikátní katechiny a aminokyseliny. Jeden šálek tohoto čaje nahradí několik šálků běžného zeleného čaje. A protože firmě Mlékárna Valašské Meziříčí není zdravotní stav a vitalita spotřebitelů kvalitních mléčných produktů lhostejná, spojila lahodnou chuť mléka z Valaška se silou této delikatesy z Japonska. Vznikly tak dvě varianty Matcha Latte teplého a studeného nápoje.
Směs Matcha Hisui je vhodná nejen k přípravě tradičního nápoje Matcha, ale také jako ingredience při vaření, pečení, přípravě koktejlů či smoothie. Vůně čaje připomíná čerstvě posečenou louku, chuť, která se nese v tónu vyzrálých vlašských ořechů, je plná, výrazná a dlouhotrvající.Matcha Latte (HOT)
Ingredience:
• 1,8 g Matcha Hisui
• 10-15 ml horké vody
• 170 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
Postup:
Nejprve namočíme bambusovou metličku na několik minut do horké vody, aby změkla a byla připravena k použití. Matcha prášek prosejeme přes jemné sítko do misky, tím odstraníme případné hrudky a nápoj bude jemnější. Přidáme horkou vodu a pomocí metličky vyšleháme do pěny, dokud se prášek zcela nerozpustí a nevznikne hladký zelený základ. Zahřejeme a vyšleháme mléko. Nalijeme mléko do šálku s matcha základem a podáváme.Matcha Latte Iced
Ingredience:
• 2,34 g Matcha Hisui
• 10-15 ml horké vody
• 230 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
• led
Postup:
Nejprve namočíme bambusovou metličku na několik minut do horké vody, aby změkla a byla připravena k použití. Matcha prášek prosejeme přes jemné sítko do misky, tím odstraníme případné hrudky a nápoj bude jemnější. Přidáme horkou vodu a pomocí metličky vyšleháme do pěny, dokud se matcha zcela nerozpustí. Do vysoké sklenice nasypeme ledové kostky. Nalijeme studené mléko. Na závěr přidáme vyšlehaný matcha základ.
Počet porcí:
recept vychází u obou verzí na jednu porci.
Čas přípravy:
Doba přípravy matcha latte (teplé verze) je přibližně 5-7 minut.
Doba přípravy iced matcha latte je přibližně 5 minut.
Čerstvé mléko z Valašska polotučné
Čerstvé mléko polotučné je vyráběné z mléka, které je homogenizované a ošetřené vysokou pasterací. Tento způsob zpracování zaručuje zachování všech cenných živin v přirozeném a neporušeném stavu, proto je čerstvé mléko tak chuťově výborné.
Připravila Kateřina Goroškov.
www.mlekarna-valmez.cz
Související články
V sobotu 2. října se na několik hodin převleče do nového, zářivého kabátu.
29. 09. 2021
Nepřehlédněte
Dvoudenní odborná konference Travelcon je největší letošní akcí, která se cíleně věnuje rozvoji cestovního ruchu v jižních Čechách. Uskuteční se ve dnech...
09. 02. 2018