Menu

Santiago cestou necestou

14. 02. 2020

vinice

Fotograf Jiří Michlíček z Velkého Meziříčí se v letech 2003 – 2007 na pětkrát vydal na cestu, aby ze svého rodného města dorazil po 3 300 km do Santiaga de Compostela. Přísloví praví: „Chceš-li poznat Krista, vykonej pouť do Jeruzaléma. Chceš-li poznat papeže, vykonej pouť do Říma. A chceš-li poznat sám sebe, vykonej pouť do Compostely.“ Jak moc platí, to se můžete dozvědět při pohledu na fotografie z pouti v Horáckém muzeu.
Pan Michlíček nedošel jenom do Compostely. Do Vídně a na Říp s ním putoval pan Petr Hladík z Nového Města na Moravě. Fotografie z tohoto putování si prohlédnete ve vestibulu muzea. Výstavy potrvají do 22. března 2020.

compostello

Jaro bude v Horáckém muzeu patřit přírodě – k letošnímu 50letému výročí CHKO Žďárské vrchy připravujeme putovní výstavu Ptáci v životní velikosti, zápůjčku vycpaných opeřenců, kteří jsou typičtí pro náš region a výstavu fotografií přírodních krás ve vestibulu muzea. V květnu vystavíme fotografie z osvobozování našeho města v roce 1945.

Na jaře také zpřístupníme novou expozici lidové architektury na půdě muzea, těšit se můžete hlavně na obří model horácké roubenky. Na půdě bude od května až do září také oblíbená výstava výtvarníků ze ZUŠky, tentokrát na téma Řemesla.

V létě se přijďte pobavit na interaktivní výstavu hybohledů (dřevěná pohyblivá divadýlka poháněná klikou) výtvarníka Pavla Macka.

Na podzim se představí překrásné tradiční horácké výšivky z našich sbírek v konfrontaci s vyšívanými obrazy výtvarnic Petry Cisárové a Aleny Zástěrové. A na vánoce si nenechte ujít unikátní betlémy z Třebíčského muzea. A nebudou samozřejmě chybět ani tradiční akce jako velikonoční a vánoční jarmark, Muzejní noc nebo zájezd na Den památek, tentokrát po stopách partyzánů.
Připravila Alice Hradilová.

https://hm.nmnm.cz/



Archiv