Menu

Salon umělců Benešovska 2022 a Umělci Benešovska ze sbírek MUD

18. 02. 2022

Muzeum umění a designu Benešov Vás srdečně zve na zahájení výstav SALON UMĚLCŮ BENEŠOVSKA 2022 a UMĚLCI BENEŠOVSKA ZE SBÍREK MUD, které se uskuteční ve středu 23. února 2022 od 18:30 hodin v Muzeu umění a designu v Benešově.

Výstavy zahájí místostarosta města Benešova Zdeněk Zahradníček a kurátorka výstavy Barbora Pavliš. Kurátorská komentovaná prohlídka proběhne 24. března od 17:30 hodin. Na vernisáži zahraje kapela Bar Jazz Quartet. Na vernisáži bude pokřtěn katalog výstavy, který obsahuje, kromě vystavených děl, i texty všech vystavujících umělců. Každý katalog si navíc nese jedinečnou nálepku uměleckého díla.

Salon umělců Benešovska navazuje na tradiční model regionálních výtvarných přehlídek, který zároveň rozšiřuje, aby nebyl pouhým recyklováním minulosti, ale aby obstál i v současném světě. Prostřednictvím vypsaného „open call” se přihlásilo šedesát umělců, na výstavě jsou k vidění práce dvaceti devíti z nich. Celkově je vystaveno více než padesát děl a výtvarných souborů, které představují širokou škálu výtvarných technik, forem designu i nových médií a ukazuje i hraniční polohy jednotlivých uměleckých a výtvarných přístupů. Pestrost výstavy je i ve vztahu, který mají jednotliví umělci k regionu rozkládajícímu se mezi Sázavou, Vltavou a Blaníkem. Pro někoho je samotný kraj zdrojem inspirace, pro jiné místo nostalgických vzpomínek či oblast, ve které se rozhodli žít a aktivně se zapojit do jeho proměny – například skrze architektonické projekty v okolí.
 
Díla na výstavu byla vybírána tak, aby co nejlépe reprezentovala tvorbu jednotlivých autorů. Při celkovém pohledu na výstavu lze nalézt společná témata a divák může zkoumat, jakým způsobem se u jednotlivých autorů proměňuje jejich zpracování. Na výstavě se nacházejí i solitéři, jejichž tvorba je nejen v regionálním kontextu ojedinělá. Vladimír Vondrejs se věnuje již dlouhou dobu tvorbě tensegritů: objektů, které si udržují celistvost díky vyvážení vnitřního napětí. Oldřich Sládek se prosazuje hned v několika uměleckých oblastech, zde se prezentuje svou kolekcí medailí pro hokejové šampionáty v Ostravě a kolekcí autorských šperků.
Připravilo MUD.

www.mudbenesov.cz

www.facebook.com/mudbenesov/
www.instagram.com/mudbenesov/
www.youtube.com/channel/UCPAShg1VLcIeb2glsVv02hQ

 



Archiv
for kids