Menu

Robot slaví stovku

09. 12. 2020

V dramatickém roce 1920 se „narodila“ nejen Čapkova divadelní hra R. U. R., v níž poprvé na světě zaznělo slovo „robot“, ale také Isaac Asimov, autor zákonů robotiky, a také další klasik sci-fi, Ray Bradbury. V témže roce navíc řádila pandemie španělské chřipky. Podobně jako dnes, i před 100 lety sevřely svět obavy z pandemie virového původu. Svět s touto nákazou tehdy bojoval dva roky. A robota to byla věru těžká.

Nyní se již studenti opět vrací do škol. Na znojemské Přímce proto uspořádali tematickou výstavu jako připomínku a zároveň názornou pomůcku, která se může hodit třeba letošním maturantům. České slovo robot z dramatu R. U. R. udělalo díru do světa. Brzy se z něj stává mezinárodně užívaný výraz. Slovo však nevymyslel Karel Čapek, ale jeho bratr Josef. Robot odkazuje na nucenou práci za feudalismu, robotu. O čem slavná antiutopická divadelní hra Karla Čapka pojednává? Ústředním tématem je zkáza lidstva skrze příliš vyspělou techniku, která se vymkla kontrole. Aby se lidé zbavili nutnosti pracovat, stvoří si umělé sluhy – roboty, kteří se však vzbouří a lidstvo vyhladí. Nakonec ale dvojice těchto umělých stvoření, původně neschopná citů, mezi sebou objeví lásku a s požehnáním starého vynálezce se stanou novým Adamem a Evou.

dl_skl

Každý si robota představuje po svém. To je k vidění i na výstavě. Své představy zde prezentují především žáci prvního ročníku oboru Truhlář a děvčata z druhého ročníku oboru Prodavač. Ti pod vedením svých pedagogů Mgr. Květoslavy Pykalové a Pavla Dvořáka vyrobili skutečně zajímavé umělé bytosti.
Připravila Kateřina Kotoučová.

www.sousoszn.cz



Archiv