Menu

Rektorát a informační centrum Technické univerzity Liberec: směle a odvážně

11. 02. 2021

Nejen historickými, ale i zcela současnými technickými památkami se může pyšnit Liberecký kraj. Jednou z těch novodobých ho kraje patří i sídlo rektorátu a informačního centra Technické univerzity Liberec, unikátní budova postavená v letech 2006 až 2007. Autory smělého architektonického projektu jsou Jiří SuchomelVladimír Balda a Marie Procházková.

„Liberec má několik městských částí, ale i jednotlivých objektů, které jsou architektonicky zajímavé. Jedná se ale většinou o historickou zástavbu. V porevoluční době se tu po architektonické stránce, zejména co se veřejných staveb týče, odehrálo zajímavého jen velmi málo. A právě budova Technické univerzity k těm několika pozoruhodným příkladům patří,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Osmipodlažní budovu informačního centra tvoří průnik nízké vodorovné vstupní části a svislého křídla s kancelářemi. Hmota vstupní části vyrůstá táhlou rampou a stupňovitou dřevěnou terasou z Univerzitního náměstí. Vertikální křídlo kanceláří tvoří dominantu celého areálu.

V horní části budovy jsou kanceláře vedení univerzity, dolní část slouží hlavně studentům. V prvním patře nabízí budova kavárnu s terasou. V podzemním podlaží se nalézá zasedací místnost a garáž pro 67 osobních vozů, zasahující rozsáhle pod plochu náměstí.

Technicky nejnáročnější částí budovy byla prosklená fasáda kancelářského křídla budovy, které má – řečí odborníků – tvar polygonálního jehlanu vepsaného do eliptického kuželu. Fasádu tvoří neotvíratelná  lichoběžníková okna různých velikostí.
Připravil Jan Mikulička.

www.visitliberec.eu
www.kraj-lbc.cz
www.liberecky-kraj.cz 
www.liberec.cz
www.tul.cz



Archiv