Menu

Prodeje Čedoku jsou aktuálně vyšší než před pandemií

09. 12. 2021

Sečteno a potrženo. Na dovolenou s Čedokem vyrazilo letos v létě přes 135 tisíc klientů, dokonce 3,5krát více než v roce 2020. S nejstarší cestovní kanceláří v Česku cestovalo od května do konce října pouze o 10 % lidí méně než před pandemií, což potvrzuje, že Češi mají chuť znovu cestovat. Mezi nejoblíbenější země, do kterých v hlavní sezóně zamířili nejčastěji, patří Řecko, Bulharsko a Turecko. I přes zhoršenou epidemiologickou situaci zájem o letecké zájezdy neklesá, ukazují to i aktuální prodeje na probíhající zimní sezónu i příští léto. Čedok proto reaguje na současné cestovatelské zvyklosti i trendy. Od prosince například spouští výhodné nabídky pro klienty, kteří mají možnost pracovat na dálku a chtějí tak vyměnit práci z domova za pobyt v zahraničí.

edok_letn_sezna_2021_v_slech

„Letošní léto předčilo naše původní prognózy, ve vybraných termínech jsme dokonce dokupovali další kapacity v letadlech i hotelích. Zároveň jsme však po celou dobu museli reagovat na změny pravidel pro cestování, flexibilně uzpůsobovat plány, sledovat poptávku i efektivně řídit naše náklady. Sezóna dovolených se také více rozšířila i na září a říjen. Nejpomaleji se letos obnovovaly poznávací zájezdy, které jsme mohli spustit až během prázdnin, a stále chybí kongresové turistika a příjezdy zahraničních návštěvníků do České republiky,“ okomentoval léto Stanislav Zeman, generální ředitel cestovní kanceláře Čedok a znovuzvolený člen představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR.

Hlavní letní sezóna letos přinesla výrazné obnovení výjezdového cestovního ruchu a dosáhla téměř stejné úrovně jako před pandemií. Nejvíce zájezdů Čedok realizoval letecky s odlety celkem ze tří mezinárodních letišť – z Prahy, Brna a Ostravy. Tradičně nejpopulárnějšími destinacemi byly řecké ostrovy Kréta, Zakynthos či Rhodos, z dalších pak Bulharsko i Turecko. Čtvrtou příčku obsadilo Česko, jelikož zájem o poznávání tuzemska během pandemie narostl. Největší zájem byl o horské oblasti, jako jsou Krkonoše, Šumava nebo Beskydy, ale i o Jižní Moravu a okruh po Západočeských lázních. Stálicemi jsou také egyptská letoviska Marsa Alam a Hurghada, do kterých se létá i během zimy. V žebříčku se objevilo také Španělsko, tedy zejména ostrov Mallorca i Kanárské ostrovy, kde jsou pobyty v nabídce i v zimním období. Do oblíbeného Chorvatska se cestovalo nejvíce autem, ale klienti vyrazili také letecky, autokarem nebo vlakem ve spolupráci s RegioJetem. U Portugalska neustále roste poptávka po poznávání Madeiry, která je rovněž dostupná celoročně. Žebříček doplňuje ještě Itálie a Albánie, která začíná být stále populárnější vlastní dopravou.

„Zatím ve vztahu k zimním měsícům vnímáme pozitivní náladu v zahraničí, do řady destinací se začínají vracet turisté, kteří tam loni nebyli. Aktuálně evidujeme každý den stovky prodejů jak v rámci probíhající zimní sezóny, tak na nadcházející léto. S porovnáním s rokem 2019 máme nárůst rezervací přibližně o 30 % napříč celým naším portfoliem. Skvěle nám funguje exotika přímými lety z Prahy, největším hitem je Dominikánská republika. Přes vánoční svátky a Silvestr máme dokonce i téměř vyprodané zájezdy do všech našich zimních dovolenkových destinací. Přicházíme také s další novinkou a reagujeme na doporučení pracovat z domova. Chceme zájemce, kterým to zaměstnání dovoluje, motivovat speciálními nabídkami k tomu, aby vyměnili home office za beach office a odletěli s námi do zahraničí. Vybrali jsme celkem osm hotelů s kvalitním servisem a internetovým připojením, kde tak mohou strávit tři týdny nebo celý měsíc a pracovat z pláže nebo od bazénu,“ představil koncept Stanislav Zeman.

Největším lákadlem pro letošní zimu jsou také zmíněné přímé lety z Letiště Václava Havla Praha do exotických destinací. Pouze s Čedokem si tak mohou Češi užít pohodlný let na palubě Boeingu 787 Dreamliner s leteckou společností LOT Polish Airlines a být tak bez mezipřistání již za přibližně deset hodin v Punta Caně či na Zanzibaru. Toto letadlo je jedno z nejmodernějších a nejtišších na světě a nabízí ve verzi 9 kapacitu 294 sedadel s plnohodnotnou business třídou, pohodlnou premium class a velmi komfortní ekonomickou třídou. Klienti mohou vybírat konkrétní třídu i sedadla na palubě za příplatek.

Kompletní přehled zájezdů, včetně last i first minute nabídek, je k dispozici na webových stránkách www.cedok.cz. Rezervovat pobyty mohou klienti online, přes telefonickou rezervační linku, osobně na pobočkách Čedoku po celém Česku nebo v široké síti provizních prodejců.

TOP 10 destinací Čedoku za léto 2021:
 1) Řecko
 2) Bulharsko
 3) Turecko
 4) Česko
 5) Egypt
 6) Španělsko
 7) Chorvatsko
 8) Itálie
 9) Portugalsko
10) Albánie

TOP 5 čedokářských destinací v Česku za léto 2021:
 1) Krkonoše
 2) Jižní Morava
 3) Šumava
 4) Západočeské lázně
 5) Beskydy

Další zajímavé statistiky za letošní letní sezónu, například podíl jednotlivých typů dopravy a odletových letišť i průměrnou obsazenost charterových letů Čedoku, najdete na Twitteru @CKCEDOK.
Připravila Kateřina Pavlíková.

www.cedok.cz
https://twitter.com/CKCEDOK



Archiv
for kids