Menu

Před 70 lety přímo z divadla do muzea, nyní historické šaty prošly restaurováním

16. 02. 2022

aty_3

Pozoruhodné oděvní kousky z počátku minulého století, které sloužily v libereckém divadle jako kostýmy, má ve svých sbírkách Severočeské muzeum v Liberci. Díky projektu a  finanční podpoře Libereckého kraje prošly restaurováním a v budoucnu by e mohli spatřit návštěvníci muzea.


„Restaurování oděvů není jenom ve znamení oprav švů a dalších laikovi zřejmých zásahů. Podle rozsahu znečištění a poškození se jedná doslova o alchymii a velmi jemnou práci, kde o úspěšnosti zásahu rozhoduje ve velké míře zkušenost restaurátora,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Několik opotřebovaných oděvů bylo do sbírky textilu Severočeského muzea zařazeno v polovině 20. století převodem z fondu místního divadla. Pro jevištní účely už se šaty nehodily, přesto se jednalo o krásné historické exponáty.

A pozornost stojí dámské večerní šaty z let 1910 až 1913 ušité ve stylu pozdní secese v německém módním salonu Julie Kugelmann v Lipsku. Mají krátké kimonové rukávy, mají jednoduchou splývavou linii ze dvou vrstev, spodní šaty z červeného hedvábí elegantně překrývá průsvitný šedý mušelín, zdobený korálkovou výšivkou a na vnitřní pasové stuze je vytkaná značka módního salonu.

Herečky je nosily na mnoho představení, takže časem se tkanina v oblasti ramen silně poškodila a originální hedvábná spodní sukně musela být nahrazena jinou tkaninou. Restaurování se  ujala Lenka Dolanská z Chrudimi, která šaty citlivě ošetřila zejména vyčištěním a celkovou fixací poškozených tkanin při zachování původního charakteru sbírkového předmětu. Zachránila tak jeden z několika málo oděvů z období počátku 20. století, které muzeum ve sbírce uchovává.

Nyní jsou šaty uložené ve vodorovné poloze ve speciální krabici v příznivých klimatických podmínkách depozitáře textilu a zkoumá je studentka módy a technologie na univerzitě v Linci, kterou zajímají proměny siluet dámských šatů v průběhu historie módy.
Připravil Jan Mikulička.

www.muzeumlb.cz
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/

 

 



Archiv