Menu

Poslední prázdninový víkend nabízí pestrý program (nejen) pro děti

23. 08. 2021

podbrady

Prázdniny se chýlí ke svému konci a ve středních Čechách se tak o nadcházejícím víkendu uskuteční řada akcí, při kterých se nejen děti s prázdninami symbolicky rozloučí. Z mnoha akcí napříč krajem lze vybrat například Loučení s prázdninami, které proběhne v Sázavském klášteře a bude zaměřeno na archeologii, zámeckou noc na Konopišti plnou nočního veselí napříč staletími či tradiční mezinárodní festival filmové hudby a multimédií Soundtrack v Poděbradech, protože léto a festivaly k sobě nerozlučně patří. Pořádání kulturních, společenských, sportovních a dalších akcí s posledním prázdninovým víkendem samozřejmě nekončí, Středočeské kulturní léto například probíhá až téměř do konce září.


V Sázavském klášteře se po celé léto pořádají kulturní akce a workshopy. Nejinak tomu bude poslední prázdninovou sobotu 28. 8., na kdy je připraveno Loučení s prázdninami s Archeodnem. Zejména dětem je určeno několik stanovišť, na kterých bude možné vyzkoušet si práci archeologů. Následovat bude lákavá pátrací hra v interiérech kláštera a celý program zakončí koncert bubeníků skupiny BLABUBURO v jižní klášterní zahradě. V rámci přednášek se účastníci seznámí například s tématem středověku a počítačových her anebo s letošním archeologickým výzkumem ve zdejším klášteře.

Na zámku Konopiště nedaleko Benešova je na 28. 8. připravena Zámecká noc, jejíž součástí bude bohatý program pro milovníky historie, tajemna a romantiky. Na své si přijdou i ti nejmenší účastníci. V rámci akce se uskuteční prohlídky běžně nepřístupných prostor a na nádvoří se ve svitu starých lamp a doprovodu hudby bude nabízet dobré jídlo a pití. Na Konopišti se uskuteční mimořádné prohlídky pojmenované Vrtbové v dobách osvícených, Žofie Chotková – milovaná žena následníka trůnu, Mysterium komtesy Janesy, Hluboké podzemí tajů plné a Růžová zahrada se skleníky ve svitu loučí a pochodní. Na jižní terase proběhne výstava luxusních barokních šatů a masek.  

A protože k létu neodmyslitelně patří nejrůznější festivaly, i poslední prázdninový víkend bude možné strávit na jednom z nich. V Poděbradech se ve dnech 26. – 29. 9. uskuteční již tradiční Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií Soundtrack, určený zejména pro fanoušky filmové hudby. Festival každoročně nabízí to nejlepší propojení filmové hudby a multimédií a přináší program největších hvězd filmového hudebního průmyslu. Nezapomíná ani na diváky z řad dětí, které s radostí zhlédnou třeba filmovou pohádku S čerty nejsou žerty anebo si užijí spoustu zábavy v dětském koutku.

„Děti už sice zamíří do školních lavic, léto ovšem ještě definitivně nekončí a je možné si ho tak trochu prodloužit právě účastí na mnoha akcích, které se ve středních Čechách pořádají. Myslím, že po delší kulturní pauze, způsobené koronavirovou pandemií, si pořádnou dávku kultury zasloužíme všichni. Ideální příležitost nabízí Středočeské kulturní léto, probíhající na mnoha místech ve středních Čechách až téměř do konce září. Věřím, že z pestrého programu si vybere každý,“ dodává Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu.   
Připravila Linda Dlouhá.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia



Archiv
for kids