Menu

Přírodní koupaliště se zázemím ve středních Čechách

11. 07. 2022

Letní osvěžení je zaručeno v přírodních koupalištích, pískovnách a jezerech – na čerstvém vzduchu a ve vodě bez chemie. Ve středních Čechách jsou desítky přírodních koupališť s patřičným zázemím v podobě toalet, sprch, převlékacích kabinek, stánků s občerstvením a také s herními prvky a dalším zázemím pro sportování. Patří k nim například jezero Lhota, Proboštská jezera, Jezero Poděbrady, pískovna Konětopy anebo pískovny v Sadské, Ostré, u Ovčár, ve Veselé či u Neratovic, kde je provozován Beach Park Mlékojedy. K osvěžení lákají také jezero Harasov v Kokořínském dole a Pilský rybník v rekreačním areálu Monínec. 

Jezero Lhota nedaleko Prahy je jedním z nejhezčích přírodních areálů v Čechách, kde se lze vykoupat, zahrát si sportovní hry nebo si dát občerstvení. Část břehu je určena nudistům. Příjemné prostředí ke koupání se nabízí u Proboštských jezer v oblasti plné zeleně s písečnými i travnatými plážemi. Ve středu jednoho z nich pluje prostorné plovoucí molo vhodné ke slunění. Proboštská jezera jsou zároveň neodmyslitelnou součástí kulturního dění v Brandýse nad Labem – odehrávají se u nich koncerty, závody a spousta dalších akcí. Těžbou písku v Polabské nížině vzniklo rozlehlé koupaliště Jezero Poděbrady, vybavené veškerými potřebnými službami i Kempem na Jezeře.


Několik příjemných pláží mají pískovny v Sadské anebo v nedaleké Ostré. Další pískovna vhodná ke koupání se ve středních Čechách nachází u obce Ovčáry nedaleko Kostelce nad Labem – její hlavní pláž má velmi pozvolný vstup do vody, ubytovat se dá v Autokempu Kačer hned vedle parkoviště. Poblíž Mnichova Hradiště se lze vykoupat v pískovně na okraji obce Veselá u řeky Jizery, a to zejména v její severní části na malém poloostrově (anebo v nedalekém jezu Ptýrovec). U pískovny ve Veselé se nachází také areál pro wakeboarding. Na břehu zatopené pískovny u Neratovic vznikl Beach Park Mlékojedy, který přináší nejen možnosti k příjemnému osvěžení ve vodě a u vody, ale také stálou letní scénu, která už přes dvacet let propojuje hudební a filmovou produkci se sportovním vyžitím. Láká také pískovna Konětopy anebo nedaleké jezero Harasov v Kokořínském dole lemované pískovcovými skalami. Pilský rybník ideální k letnímu osvěžení vznikl nedávno pod sjezdovkou v rekreačním areálu Monínec.

Ve všech uvedených případech (a také u spousty dalších přírodních koupališť ve středních Čechách) se nachází zázemí v podobě toalet a sprch, převlékacích kabinek, stánků s občerstvením, zábavními herními prvky a dalším. Vstup na pláž je ve většině případů zpoplatněn, stejně tak jsou zpoplatněna přilehlá parkoviště. Inspiraci na místa vhodná ke koupání se dá najít na webu nebo také v aplikaci Swimplaces, která představuje neustále se rozrůstající databázi možností ke koupáním v různých oblastech naší země. „Přírodních koupališť všeho druhu je ve středních Čechách bezpočet od malých až po ty velké, od zcela přírodních po pěkně vybavené. Doporučuji respektovat zákaz koupání na místech, kde je vyhlášen, což často bývá právě v zatopených a leckdy ukrytých lomech. Ani ten největší adrenalin nestojí za riziko vážného úrazu nebo dokonce utonutí,“ uzavírá Karolína Kratochvílová ze Středočeské centrály cestovního ruchu.
Připravila Linda Dlouhá, foto Ondřej Soukup, Jan Přerovský
a Jiří Teper.


www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia



Archiv
for kids