Menu

Pohádkové léto – Dětství v době Karla IV.

01. 08. 2023

Na zámku Loučeň byl v roce 2016 k sedmi stému výročí narození Karla IV. vybudován nový dvanáctý královský labyrint. A to jako vzpomínka a poděkování za skutky tohoto českého i světového panovníka. Labyrintem dle předlohy francouzských gotických katedrál zámek Loučeň vyzdvihuje význam osobnosti Karla IV. pro Čechy. Od té doby se tento labyrint zařadil mezi vyhledávanou zajímavost loučenského zámku. Do doby Karla IV. se na zámku z času na čas pravidelně vrací. V letošním roce pro děti připravili v tomto duchu České pohádkové léto
v podobě Dětství v době Karla IV. Všichni malí návštěvníci budou vtaženi do doby jeho mládí, kdy se po deseti letech vrací do země svých předků. V roce 1223 odešel z Čech do Francie, aby byl v Paříži biřmován, sezdán
s Blankou z Valois, a na zdejším královském dvoře vychován, jak se na rytíře jeho doby a budoucího krále patří. Mladého kralevice Karla vítá celý národ s nadějí, že vrátí českému království pořádek a slávu z dob jeho děda, krále českého a polského Václava II. Na Loučeň jsou svolání příslušníci české šlechty, aby budoucího krále přivítali, jak se sluší a patří.  Od 1. až do 26. srpna bude zámek Loučeň patřit všem malým rytířům a princeznám, kteří princi Karlovi dokážou svoji připravenost stát mu při jeho nelehkém úkolu po boku.  Po celý srpen v úterý, středu, čtvrtek a sobotu se mohou těšit na rytířské turnaje, dovednosti a scénky.

„Děti si u nás vyzkouší, jaké to je stát se pážetem a plnit úkoly k získání dovedností nutných ke splnění všech rytířských ctnosti, bez jejichž zvládnutí nemohl být žádný chlapec pasován na rytíře. Přeneste se s námi do času, kdy se mladý kralevic Karel vydal z Čech do Francie, aby se stal pravým rytířem,“ uvádí Mgr. Vratislav Zákoutský, kastelán zámku Loučeň.

„Srpen bude již tradičně patřit zámecký park zejména dětem. Letošní téma Českého pohádkového léta je „Dětství v době Karla IV.“ Od úterý 1. do sobota 26. srpna 2023 všechny srdečně zveme na program určený zejména rodinám s dětmi a táborům, ale potěší i dospěláky a hravé seniory,“ uvádí Ing. Kateřina Šrámková, majitelka zámku Loučeň.

Program:
10:00    Zahájení

10:10 – 11:15    1. úkoly pro pážata:
Klání s Rolandem
Házení kroužků na štít
Střelba katapultem na věž

11:30 Jak Karel cestoval z Itálie 1. scénka
(12:00 – 13:00 přestávka)

13:00 Audience na dvoře královském 2. scénka

13:30 – 14:45   2. úkoly pro pážata:
Rytířská dráha
Lov oštěpem
Poznávání řemesel

15:00 Turnaj Lucemburků 3. scénka

15:30 – 16:15    3. úkoly pro pážata:
Přechod potoka
Střelba katapultem na věž
Klání s Rolandem

16:30 – 17:00  Dobývání hradu 4. scénka
Pasování na panoše, tancování

Po celý den v měsíci srpnu budou probíhat prohlídky zámku, klasické, dětské i oblíbené čokoládové. Vstupné jednotné celodenní: Program + labyrintárium 250 Kč, Prohlídka zámku + program + labyrintárium 285 Kč, čokoládová prohlídka + 60 Kč osoba, vouchery v den programu Dětství v době Karla IV." + 60 Kč osoba. Areál je otevřen od 9:00 do 18:30, v sobotu až do 21:30 hod.
Vstupenky online: https://tickets.zamekloucen.cz/vstupenky.

Zámek Loučeň
je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku
18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Fürstenberků
a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Zámek Loučeň a.s.
a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek
s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park
s labyrintáriem, unikátní kolekcí jedenácti labyrintnů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný. Dvanáctý královský labyrint, který na Loučeni vznikl při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar
i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres. Loučeňský labyrint je doplněn kruhem o průměru 10 m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou  historie, ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energií. Labyrint je kruhový, chartreského typu, s jedenácti řadami a kruhovým centrálním prvkem uprostřed. Soudobý charakter a přitažlivost pro návštěvníky dodává Dvanáctému labyrintu použití barevných prvků na jeho povrchu, ozvučení prostoru nad ním a možnost večerního nasvícení.
Připravila Kateřina Gorškov Řeháková.

www.zamekloucen.cz



Archiv