Menu

Podzim na poli a v chalupě

09. 09. 2021

2_mg_4789

V sobotu 11. září 2021 ožije areál Valašské dědiny ukázkami podzimních prací a činností. Přijďte zavzpomínat na podzimní čas – na práce, které se z našeho života vytratily.


„V letošním roce se zaměříme na sklizeň brambor – zemáků. Návštěvníci se mohou seznámit i s přípravou tradičních pokrmů z brambor v několika chalupách. Dobrou náladu navodí gajdoš Petr Sovják z Neubuze spolu s hudeckou muzikou Radhošť,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.

V usedlosti z Nového Hrozenkova čp. 10 budou hospodyně připravovat tzv. podlesníky – placky na zelných listech a ve vedlejším domě se budou péct placky z vařených brambor na plotně sporáku.

V Matochově usedlosti z Velkých Karlovic – Jezerného budou připravovat zemákové pagáčky, v chalupě z Lužné zase zemáky na loupačku vařené na kútku v železňáku.  Pečáky budou děti péct v ohníčku přímo na poli.

V průběhu dne bude k vidění strouhání šindele, příprava dřeva na zimu, řezání na cirkulárce poháněné benzínovým motorem, vyorávaní, sběr a třídění brambor.

Areál Valašské dědiny bude otevřen od 9.00 do 17.00.

plakt_podzim_na_poli_a_v_chalup
Připravila Pavlína Polášková. 

www.nmvp.cz/roznov
www.vmp.cz
www.facebook.com/VMPRoznov



Archiv