Menu

Po covidu do lázní

05. 05. 2021

Většina pacientů s covid-19, včetně těch, kteří neskončili v nemocnici, se ještě několik měsíců po prodělaném onemocnění potýká s různými zdravotními potížemi. Postcovidový syndrom není radno podceňovat. S následky může pomoci lázeňský léčebný pobyt, který nabídne důkladnou rekonvalescenci s procedurami na míru. Právě takovou péči spouštějí Státní léčebné lázně Janské Lázně.

„Mezi hlavní příznaky postcovidového syndromu patří únava, přetrvávající kašel, námahová dušnost, u některých pacientů přetrvávají bolesti kloubů a svalů, až u třetiny pacientů se objevují i neurologické a psychické problémy,“ říká Ivana Uiberlayová, náměstkyně pro léčebnou péči a primářka léčebny dospělých v Janských Lázních.

S léčbou respiračních indikací mají lázně v Krkonoších bohaté zkušenosti, dlouhodobě se zde totiž starají o pacienty po pneumoniích, s chronickou obstrukční plicní nemocí či s astma bronchiale. Nově od loňského podzimu ovšem získávaly zkušenosti také s léčbou covidových a postcovidových pacientů, když se lázně aktivně zapojily do distribuce pacientů v rámci kraje v zájmu zachování kapacit akutní péče. Na základě toho vznikla myšlenka s realizováním postcovidových léčebných pobytů. „Ty jsou postaveny na osvědčených léčebných postupech a procedurách. Jedná se o dechová a kondiční cvičení, inhalace a samozřejmě u nás hraje roli i vhodné podhorské klima,“ poukazuje primářka.

Postcovidová léčba
V Janských Lázních poskytují tři typy postcovidové léčby. První se týká pacientů, kteří přijíždějí na rehabilitační léčbu ve formě komplexní lázeňské péče, na niž podá návrh praktický lékař či pediatr na doporučení pneumologa. Druhou skupinou jsou lidé většinou po těžkém průběhu covidu, kteří leželi dlouhodobě na oddělení ARO nebo JIP. A jsou to pacienti, kteří mají i příznaky neurologické, neuromyopatie a imobilizační syndrom. Jejich návrat do života probíhá z rehabilitačních lůžek zdejšího odborného léčebného ústavu (OLÚ). Třetí typ léčby je určen samoplátcům, kterým janskolázeňští lékaři sestavili speciální program postcovidové léčby, navíc s využitím státního příspěvku 4000 korun.

„Samoplátecký balíček obsahuje patnáct procedur. Jsou v něm zahrnuty každodenní inhalace s Vincentkou pro usnadnění vykašlávání a zvlhčení sliznic, skupinová cvičení dechová a kondiční v tělocvičně, rašelinové zábaly na uvolnění hrudníku, masáže či plavání v bazénu, perličková a suchá uhličitá koupel,“ přibližuje Ivana Uiberlayová náplň týdenního pobytu pod Černou horou. Pokud by týden nestačil, lázně nabízejí samoplátecké klientele i čtrnáctidenní pobyty. „Delší pobyt je samozřejmě výhodnější, protože efekt na zlepšení kondice, posílení imunity a celkový odpočinek je mnohem větší,“ doporučuje lékařka.

V rámci individuální fyzioterapie se v lázních soustředí na prohloubení d
ýchání, zlepšení dechového stereotypu, uvolnění svalů v oblasti šíje a zad, zlepšení pohybu hrudníku. „Pohyb byl, je a vždy bude nedílnou součástí našich životů, bohužel dnes na to lidé zapomínají, proto se je snažíme nasměrovat na správnou cestu,“ říká Artur Bartusík, vedoucí lázeňského fitness centra a wellness oddělení. Cvičení probíhá s různými pomůckami. Ke každému klientovi se přistupuje individuálně a dle jeho zdravotního stavu instruktoři plánují cvičení. „To je velmi důležité. Naše práce je vždy vymyslet nějaký způsob, jak pacientovi pomoci,“ dodává Bartusík s tím, že z lázní odjíždějí lidé vybaveni mnoha radami, jak ve správném cvičení pokračovat i doma. 



Moderní léčebné technologie

Vedle tradičních léčebných procedur používají v Janských Lázních k plicní rehabilitaci i nejmodernější technologie. V respirační fyzioterapii se provádí léčba na unikátním přístroji – Super Inductive System (SIS). „Tento přístroj vytváří elektromagnetické pole o vysoké intenzitě, působí na lidskou tkáň a způsobuje jemné kontrakce svalů. Obecně se přístroj využívá pro širokou škálu pacientů, v tomto případě nyní napomáhá lidem po covidu ke znovuobnovení činnosti oslabených dýchacích svalů,“ vysvětluje Tomáš Roubal, fyzioterapeut, který pracuje na oddělení fyzikální terapie. Aplikační rameno se přikládá na tři místa – na hrudní páteř, bránici a mezižeberní svaly na bocích. Ozdravná procedura je rozložena na 3 x 8 minut.

Novinkou mezi janskolázeňskými terapiemi je oxygenoterapie neboli kyslíková terapie, která je právě cílená na pacienty s postcovidovým syndromem. Léčba je prováděna inhalací koncentrovaného až 93% kyslíku, což vede ke zlepšení okysličení tkání a tím ke snížení únavy a celkové regeneraci organismu.


„Od začátku roku se u nás léčilo 21 pacientů po prodělané covidové pneumonii a do poloviny května na tuto indikaci odléčíme dalších nejméně 30 pacientů,“ prozrazuje primářka Ivana Uiberlayová. Velký zájem o léčbu je z řad klientů ochotných zaplatit léčbu z vlastních peněz, ale ti lázeňskou péči s procedurami na míru mohli využívat jen dva týdny v únoru. Potom v důsledku vládních opatření mohly lázně přijímat pouze klienty, jimž léčebný pobyt hradí zdravotní pojišťovny. Brzy by se však již měla postcovidová rehabilitace zpřístupnit i samoplátcům, pro které je v lázeňském hotelu Terra a dependanci Révak k dispozici okolo 130 lůžek.
Připravila Lucie Vurbsová.

www.janskelazne.com



Archiv