Menu

Dominikánská republika: Cestovatelské trendy roku 2019

07. 02. 2019

První příčku v žebříčku oblíbenosti mezi karibskými destinacemi obsadila vloni Dominikánská republika. V roce 2018 do země zavítalo na 6,5 milionu návštěvníků, což představuje meziroční nárůst o 6,2 procent. Turisté přitom stále častěji cestují za zážitky a vyhledávají místa mimo notoricky známá letoviska. Pokračování tohoto trendu se očekává i letos. 
„Za oblíbeností Dominikánské republiky stojí celoročně příjemné klima a široká nabídka co se týká aktivního vyžití,“ uvádí Leila Boasier Budecker, ředitelka Národního turistického úřadu Dominikánské republiky se sídlem v Praze a zároveň dodává: „V poslední době vyhledávají návštěvníci stále více netradiční destinace a zážitky, ať už se jedná o výlety za pozorováním velryb, karnevaly nebo cesty za ochutnávkami typických místních produktů jako je rum, káva, kakao a doutníky.“
Pokud hledáte inspiraci, kam se vydat letos na dovolenou, přinášíme vám několik tipů.

Pro sportovní nadšence
Dominikánská republika nabízí výborné podmínky jak pro pěší turistiku, horskou cyklistiku či golf, tak pro vodní sporty od surfování přes kiteboarding, rafting, slaňování vodopádů až po potápění. V Dominikánské republice se navíc můžete setkat tváří v tvář s exotickými druhy zvířat, mezi které patří např. krokodýli američtí, papoušci druhu amazona ventralis, kapustňáci nebo keporkaci – ti připlouvají k dominikánským břehům každý rok v zimě na námluvy. Právě o tyto zážitky je v Dominikánské republice podle portálu TripAdvisor velký zájem.

Pro milovníky klidu
Podle údajů z roku 2017 společnosti Global Wellness Institute podnikli turisté celkem 830 milionů wellness cest, přičemž toto číslo kontinuálně rostlo i v loňském roce. Butikové hotely a all-inclusive resorty nabízejí svým klientům workshopy zaměřené na meditaci a pro nalezení vnitřního klidu a harmonie se sebou samými. K regeneraci těla i duše může pomoci např. jóga na břehu šumícího moře, spa uprostřed řeky v tropickém pralese nebo meditace v hotelu v korunách stromů. Meditační centra a wellness studia pak poskytují specializované lekce jako je např. capoeira či terapie uměním. Očistit se od negativní energie pomůže také strava z organicky pěstovaného ovoce a zeleniny.

Pro gurmány 
Podle informací portálu TripAdvisor byl v Dominikánské republice v roce 2018 zaznamenán zvýšený zájem o kurzy vaření (61% nárůst). Zejména hlavní město Santo Domingo je gastronomií vyhlášené po celém Karibiku. Pokud se sem vydáte, určitě byste měli absolvovat některou z kulinářských exkurzí, kde vás zasvětí do tajů přípravy lahodných pokrmů od tradičních tostones (smažené banány) přes mofongo (banánová kaše s česnekem a vepřovým masem či krevetami) po mezinárodní jídla obohacená o dominikánské vlivy. Do pěstování a výroby kakaa (čokolády), kávy a třtinového rumu vás ochotně zasvětí lokální producenti v úrodné oblasti Cibao ve vnitrozemí ostrova. 

Pro fotografy 
Více než 83 tisíc fotek. Tímto počtem se pláž Bávaro v Punta Caně stala v celosvětovém srovnání "Nejvíc fotografovanou pláží Instagramu roku 2018". A je k tomu pádný důvod. Jedná se o 50 km dlouhou pláž lemovanou luxusními resorty, restauracemi a obchody se suvenýry. Pod vodní hladinou se navíc ukrývají korálové útesy. Pokud raději upřednostňujete méně turistická místa, vydejte se do oblasti Miches z jižní strany Samanského zálivu. Nezapomenutelný zážitek vám rozhodně přinese návštěva vodopádu Salto de la Jalda, jednoho z nejvyšších v Karibiku, či výlet na horu Montaña Redonda, na jejímž vrcholu se nachází houpačka. Okolní laguny a kopce budete mít odtud jako na dlani.

Pro dobrodruhy
Zatímco většina návštěvníků Dominikánské republiky míří na pláže v Punta Caně, jen málokdo zavítá do oblasti Montecristi na severozápadní pobřeží. Při procházce zdejší krajinou budete postupně míjet rýžové plantáže, banánovníky a kaktusy Saguaro až dorazíte k vápencovým útesům a hustým mangrovovým porostům vytvářejícím tunely, které vedou do průzračných lagun. Dalším místem, které si zaslouží pozornost, je panenská Bahía de las Águilas – jedna z nejkrásnějších pláží Karibiku, jež je součástí národního parku Jaragua v regionu Pedernales. Dostat se sem dá jedině autem s pohonem na čtyři kola, nebo vodním taxi z Cabo Rojo. Určitě si s sebou nezapomeňte vzít dostatek pitné vody a krém s vysokým UV faktorem chránícím před slunečními paprsky.

O Dominikánské republice
Dominikánská republika zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Po Kubě je druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu. Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Boca Chica – Juan Dolio, Punta Cana – Bávaro, La Romana – Bayahibe, Samaná – Las Terrenas a Puerto Plata – Cabarete – Sosúa. Do Dominikánské republiky je možné vycestovat kdykoliv. V letní sezoně je klima vlhké s průměrnými teplotami okolo 32 stupňů, zatímco v zimě je více sucho a teploty se pohybují kolem 28 stupňů.
Připravil Národní turistický úřad Dominikánské republiky.

www.godominicanrepublic.cz



Nepřehlédněte


Mice Z domova

CzechTourism spouští kampaň ke sta letům česko – slovenské vzájemnosti

Česká republika zve na velkolepé oslavy. U příležitosti stého výročí vzniku Československa i ostatních zásadních milníků uplynulého století pořádá desítky...

19. 05. 2018

číst dál


Mice

CzechTourism představí novou veletržní expozici

Přehledné a jednoduché uspořádání, velkoformátové obrazy, atypické osvětlovací prostorové bannery, výrazné označení – to jsou hlavní atributy nové...

17. 01. 2019

číst dál


Archiv