Menu

Pelhřimovské Muzeum rekordů zaregistrovalo největší sochu Ježíše

22. 05. 2023

Největší sochou Krista v Česku je ta v obci Úžice nedaleko Kralup nad Vltavou. Před pár dny byla komisaři Agentury Dobrý den z Pelhřimova zapsána do České knihy rekordů. Iniciátorem jejího vytvoření je slovenský podnikatel Pavol Turoň. Socha je vysoká 6,15 metru, samotný Ježíš bez podstavce má na výšku 4,5 metru a rozpětí jeho rozpažených rukou jsou 4 metry.

Předlohou byla pro autora, jímž je malíř a sochař Martin Lepka, slavná obří socha Krista Spasitele v brazilském Riu de Janeiru. Rekordní dílo vévodí Resortu Svět ve zmíněné obci. Socha, kterou za přítomnosti veřejnosti vysvětil Jeho Eminence ThLic. Dominik kardinál Duka, O.P., na tomto místě vyrostla nejen proto, že Pavol Turoň je věřící a dílo se mu hodí do konceptu celého resortu, ale hlavně kvůli jeho téměř fatální zkušenosti, kdy si před dvěma lety kvůli nemoci covid-19 sáhl v nemocnici na dno svých sil. Jako poděkování nejvyššímu za své uzdravení se zde rozhodl vystavit právě tuto přes šest metrů vysokou sochu Ježíše Krista.

Rodák z Námestova na Oravě koupil před dvaceti lety v obci Úžice pozemky bývalého cukrovaru a začal tam budovat původně jen prostor klidu a odpočinku zejména pro teambuildingy zaměstnanců své logistické firmy a také pro obchodní partnery. Jenže se mu to neplánovaně, ale v pozitivním slova smyslu, jaksi vymklo z rukou. Socha je z bílého betonu se skelnými vlákny a plastifikátory, vyplněná ocelovými výztužemi. Oproti té brazilské je menší, ale má několik originálních prvků, kterými jsou tváře nebo korunka. Ta vlastně funguje i jako hromosvod.

Při této příležitosti pelhřimovské Muzeum rekordů zaregistrovalo do České databanky rekordů i dva další počiny:

nejvt_putting_golfov_hit_-_ice

Největší putting golfové hřiště
Provozovatel Resortu Svět, Ing. Pavol Turoň, vystavěl putting golfové hřiště o rozloze 5 500 m2 (včetně zázemí a budovy občerstvení), přičemž samotné hřiště má rozměry 62 m × 57 m. Hřiště má 18 drah, přičemž na každé jsou 2 jamky, jedná se tedy defacto o hřiště 36jamkové. Putting golf je jednou z minigolfových variant, které se hraje na drahách s umělou trávou holí běžnou pro jamkoviště klasického golfu a golfovým míčkem. Na výstavbě se podílela úspěšná světová minigolfistka Olivia Prokopová z Rakovníka.

Nejvíc pokojů podle zemí světa v jednom resortu
Ing. Pavol Turoň, provozovatel Resortu Svět v Úžicích, vystavěl ve svém penzionu 18 různých apartmánů, přičemž každý má svůj vlastní styl podle vybraných zemí světa. Dle dané země, do které je apartmán stylizován, bylo pořízeno veškeré vybavení – nábytek, malby, dekorace, stěny, podlahy apod. Ubytovat se zde můžete v Keni, Indonésii, Turecku, Americe, Číně, Mexiku, Egyptě, Řecku, Peru, Jordánsku, Brazílii, Indii, Austrálii, Maroku, Itálii, Thajsku, či ve Španělsku, nebo na Tahiti.
Připravil Miroslav Marek.

www.resortsvet.cz
www.muzeumrekorduakuriozit.cz
www.dobryden.cz 







Archiv