Související články
Značka „SLOVÁCKO regionální produkt“
Výrobci a farmáři ze Slovácka mají jedinečnou možnost odlišit se od těch, kteří dodávají konvenční zboží.
29. 01. 2021
09. 05. 2025
Mlékárna Valašské Meziříčí pro jarní období vybrala jako tip pro Vás recept s jedním z nejoblíbenějších produktů, Bílým jogurtem z Valašska, a medvědím česnekem. Ten se stal v našich kuchyních velice oblíbeným. Medvědí česnek dostal svůj název podle pověry, že ho po zimním spánku konzumují medvědi, aby si očistili a posílili tělo. V listnatých lesích našich nížin se hojně vyskytuje a předtím, než nádherně rozkvete bílými drobnými květy, má nejsilnější účinky. Tato rostlina má dlouhou historii užití v lidové medicíně, zejména jako prostředek na očistu organismu, podporu trávení a posílení imunity, a to díky vysokému obsahu vitamínu C. Obsahuje také látky se silnými antioxidačními účinky, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a zánětům. Medvědí česnek, známý také jako lesní česnek, najdeme především v listnatých lesích Evropy a Asie. Je ceněný nejen pro svou výraznou chuť a vůni, ale i pro své léčivé účinky. Lahodná chuť Bílého jogurtu z Valašska pak nechá jeho chuti vyniknout a rozvonět v dipu, který se k Ovesným placičkám s medvědím česnekem a jogurtem skvěle hodí.
Ovesné placičky s medvědím česnekem a jogurtem
Počet porcí 4 až 6, doba přípravy 35 minut
Ingredience:
350 g bílého jogurtu z Valašska
200 g bílé nebo celozrnné špaldové mouky
200 g jemných ovesných vloček
1 lžička prášku do pečiva
3 vejce
100 ml vody
2 lžičky soli
4 hrsti nasekaného medvědího česneku (nebo pažitky)
Dip
Bílý jogurt z Valašska
Sůl podle chuti
Najemno nasekaný medvědí česnek
Postup:
Vejce rozklepněte a rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s jogurtem a vodou. Zvlášť v misce smíchejte mouku, ovesné vločky, sůl a prášek do pečiva. Potom obě tyto složky – sypkou a tekutou, smíchejte dohromady. Úplně nakonec jemně vmíchejte nadrobno nasekaný medvědí česnek a sníh z bílků. Po sezóně medvědího česneku můžete použít pažitku nebo jiné bylinky. Placičky, velikostně podle vašeho vkusu, smažte v trošce rozehřátého oleje nebo sádla, jak máte chuť. Není potřeba mít vysokou vrstvu tuku. Na kvalitní pánvičce usmažíte i bez tuku. Podávejte s dipem, který jednoduše připravíte smícháním bílého jogurtu, nasekaného medvědího česneku a špetky soli.
Bílý jogurty z Valašska osahuje nižší procento tuku, a to 3 %. Jogurty jsou vyráběné z kvalitního českého mléka a lze je zakoupit v celé síti obchodních řetězců i maloobchodních sítích v České republice. Mlékárna Valašské Meziříčí je držitelem certifikátu IFS a Certifikátu o ekologické produkci vydaného společností KEZ Chrudim, což opravňuje k použití loga „biozebry“, tedy označení BIO produktů. I tato ocenění jsou zárukou toho, že tyto výrobky mají rovněž základní surovinu, tedy mléko, v té nejvyšší kvalitě. Více než 98 % zpracovávaného mléka je navíc certifikováno dle systému Q CZ CERTIFIKACE. Jedná se o režim jakosti, který jde významně nad rámec kritérií stanovených pro syrové mléko. Pro dosažení této kvality je třeba důsledná hygiena, kvalitní krmivo, výživa, zdraví a životní podmínky zvířat na farmách.
Připravila Kateřina Goroškov. Autorkou receptu a fotografie je Alena Kolaříková.
www.mlekarna-valmez.cz
Související články
Výrobci a farmáři ze Slovácka mají jedinečnou možnost odlišit se od těch, kteří dodávají konvenční zboží.
29. 01. 2021
Nepřehlédněte
Káva je komoditou, která byla vždycky žádaná, a to i během válek, převratů a epidemií.
04. 11. 2020