Menu

Oslavte Den muzeí v Národním muzeu v přírodě

15. 05. 2024

Mezinárodní den muzeí, který v letošním roce připadá na sobotu 18. května, budou moci návštěvníci přivítat
i v jednotlivých složkách Národního muzea v přírodě, a to vstupným zdarma do jednotlivých muzeí či areálů. 

„Návštěvníkům budou zdarma přístupny areály Valašské dědiny a Mlýnské doliny Valašského muzea v přírodě.  V areálu Valašské dědiny jsou přístupny i první objekty nově vznikající areálu Kolibiska – především v loňském roce otevřená Hájovna z Valašské Bystřice. Den předem, v pátek 17. května bude zahájena, v přízemí objektu Sušáku, výstava nově utkaných 11 gobelínů z majetku Valašského muzea v přírodě, které posléze naleznou ubytování návštěvníci v objektu Maměnky na Pustevnách. Jedná se o unikátní příležitost je takto vidět všechny na jednom místě, po ukončení této krátkodobé výstavy (2.6.2024) budou přemístěny do jednotlivých pokojů hotelu. Výstava bude otevřena pouze o víkendech dle otevírací doby muzea,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě a generální ředitel Národního muzea v přírodě.

Den muzeí mohou zájemci oslavit volným vstupem i v jediném muzeu v přírodě v oblasti Českého středohoří, Muzeu v přírodě Zubrnice. „Přístupny budou všechny okruhy (I., II. a III.) v areálu Historické vesnice.  Zde návštěvníci najdou i expozice Chmel, který stavěl domy. Ta představuje pěstování chmele v okrajové části Úštěcké chmelařské oblasti a ukazuje vliv pěstování chmele na podobu zdejších domů i krajiny a také jeho zánik po výměně obyvatel.  V kostel sv. Maří Magdaleny a v Domě z Loubí mohou zhlédnout sezonní výstavy – ty jsou zaměřeny na současné výtvarné umění, historii regionu – v podobě putovní madony a oltáře a i zároveň neobvyklá výstava poškozených a podomácku opravených předmětů,“ uvedla Věra Kmoníčková, ředitelka Muzea v přírodě Zubrnice. 

Muzeum v přírodě Vysočina nabídne zdarma všechny tři své areály. „Zájemci mohou zavítat v letošním roce poprvé i do běžně zavřeného vodního kovacího hamru ve Svobodných Hamrech. Ten bude pro návštěvníky otevřen během července a srpna každou sobotu. Ve výstavních prostorách statku z Mokré Lhoty v areálu Veselého Kopce se mohou těšit na výstavu „Příběhy z depozitáře“. Ta představí zdánlivě obyčejné sbírkové předměty (například hrneček, hračky či obrázky) z depozitáře muzea, ke kterým se váží zajímavé příběhy. V objektu čp. 161 v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku je pro návštěvníky nově otevřená kovotlačitelská dílna, která připomíná podomáckou výrobu drobného kuchyňského nádobí a náčiní, například cedníků, naběraček, konviček, kbelíků, hrnců, plechů na pečení nebo formiček,“ doplnila Magda Křivanová, ředitelka Muzea v přírodě Vysočina.

Také Hanácké muzeum v přírodě v Příkazech u Olomouce v rámci Mezinárodního dne muzeí  nabídne návštěvníkům v sobotu 18. května volný vstup. „Hanácké muzeum v přírodě je unikátním dokladem hliněného lidového stavitelství z Hané. Návštěvníci u nás mohou obdivovat tři špaletové stodoly z 19. století, kompletní hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí z roku 1876 a také do Příkaz nově, v roce 2022, transferovanou roubenou stodolu ze Skaličky,“ doplnil vedoucí Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích Petr Vodešil.
Připravila Petra Valíčková.

www.nmvp.cz

 
 


Související články


Z domova

Tipy na výlety hledá na Kudy z nudy stále více Čechů

Deset miliónů návštěv za prvních sedm měsíců, z toho dva a půl miliónu jen za červenec. To je statistika nejúspěšnějšího...

22. 08. 2019

číst dál


Mice Z domova

Mikulovské výtvarné sympozium “dílna“ letos již po pětadvacáté

Účast pro letní tvoření uměleckých děl potvrdili Tono Stano, Pavel Opočenský, Jakub Špaňhel, Martin Gerboc ze Slovenska, Werner Mally z...

09. 04. 2018

číst dál


Archiv
Česká chuťovka
ahr - volba