Menu

Orchideje v mokřadu doplatily na chamtivost

13. 05. 2020

Na ČSOP Vlašim se obrátili obyvatelé osady Větrov u Vysokého Újezda, kteří se stali svědky těžko uvěřitelné události: Letos v březnu tam dva těžké traktory s pluhem bezohledně rozoraly 6000 metrů čtverečních mokřadu, kde dlouhá léta kvetou stovky orchidejí - prstnatců májových - a další ohrožené druhy rostlin jako je hadí mord nízký. Jeden z místních se traktoristy pokoušel zastavit, muž z doprovodného vozidla mu ale hrozil napadením a pokusil se zmocnit telefonu, na který svědek událost fotil.







V loňském roce se majitelé snažili převést pozemek v územním plánu na zastavitelnou plochu. Právě kvůli tomu, že pozemek má vysokou přírodní hodnotu jako stanoviště orchidejí a prameniště, nemohla obec jejich návrhu vyhovět. O existenci orchidejí majitel, který je právník a podnikatel s nemovitostmi, věděl i ze stanoviska Krajského úřadu, který územní plán posuzoval.

Poškození lokality chráněného druhu i rostlin samotných s úmyslem získání značného prospěchu je přitom trestným činem s horní sazbou až pět let.

„Mokřadní louky s prstnatci jako je tato u Větrova jsou v krajině vzácné. Zanikaly hlavně při odvodňování pozemků melioracemi za socialismu. Jejich ztráta je nenahraditelná jak pro rostliny, tak z hlediska ztráty vysokého objemu vody, kterou zadržují v krajině. I proto jsme podali podněty jak České inspekci životního prostředí, tak Policii ČR,“ uvedl k případu Ing. Karel Kříž, jednatel ČSOP Vlašim.

Český svaz ochránců přírody Vlašim se jako spolek zastává práv občanů a hájí ochranu přírody jak praktickými opatřeními v krajině, tak právní cestou. Věnuje se ochraně přírody na Podblanicku a lokalitu od Větrova sleduje už od roku 2009, kdy tam jeho členové udělali botanický průzkum.
Připravil Ondřej Pašek.

www.csop.cz

 



Archiv