Menu

Norové dotočili film Dračí princezna

02. 04. 2020

V polovině března dotočili norští filmaři v lokacích ve Středočeském kraji rodinný snímek s názvem Dračí princezna, v němž jsou nakombinovány prvky evropských pověstí a mýtů se současným světem. Do kin by měl dorazit před Vánoci. Střední Čechy jsou vyhledávanou destinací filmařů z celého světa. 

Natáčení této unikátní pohádky probíhalo většinu času ve Středočeském kraji a podílela se na něm i filmová kancelář Středočeského kraje. Natáčení trvalo třicet dní. Například tajemný dračí svět se natáčel v Koněpruských jeskyních, ale točilo se i ve škole v Líbeznici. „Z peněz za pronájem prostor nechala škola pro své žáky vyrobit nové šatní skříňky,“ vysvětlil producent Pavel Berčík. V Dobřichovicích se zase natáčela jedna ze stěžejních scén s vánočním trhem. „Před dobřichovickou školou jsme si vytvořili filmové náměstí se spoustou vánočních stánků a obřím nafukovacím Santa Clausem. Všechny stánky ale převrátí vzhůru nohama vylekaný drak, který nakonec shodí i toho Santu. Draka však uvidí diváci až v hotovém filmu, na place jsme si pomáhali modelem a hercem se speciální dračí helmou,“ dodal producent. 

Pohádkový příběh inspirovaný fantasticko-dobrodružnými filmy Stevena Spielberga a křehkým a magickým pojetím Guillerma del Tora stírá hranice mezi klasickou pohádkou a moderním každodenním životem. Jedním z jeho hlavních témat je dosažení nedosažitelného a také co znamená věřit v ty, které máme kolem sebe. Opuštěná jedenáctiletá Sara se ve snímku Dračí princezna pokouší zachránit vyděšené a trochu neohrabané dračí mládě společně se svým nově objeveným kamarádem
Mortimerem. Možná, že právě tohle
                                                                               dobrodružství změní Saře celý život… 

Autory scénáře jsou úspěšní norští tvůrci Harald Rosenløw Eeg a Lars Gudmestad, do režisérského křesla usedla Katarina Launing. „Mým přáním bylo natočit film, který v divácích napříč generacemi zanechá dlouhotrvající a milý dojem, jako to dokážou samy Vánoce,“ řekla režisérka.

Herecké obsazení snímku je také kompletně norské. Ústřední dětskou dvojici hrají Isha Zaina Kahn a Iver Sandemose. V dalších rolích se objeví například Solveig Kloppen,
Vanessa Borgliči Anders Baasmo Christiansen.

Snímek nese také českou stopu – kostýmy pro Dračí princeznu vytvořila kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší, filmovou hudbu skládá Jan P. Muchow, snímek za českou stranu produkuje společnost Evolution Films (Pavel Berčík). O postprodukci a animace se stará holandská strana. 

Film vzniká v norsko-holandsko-české koprodukci za podpory pobídek a Státního fondu kinematografie. Za českou stranu snímek produkuje Evolution Films, za norskou je to Storm Films, holandským koproducentem je Volya Films. Premiéra filmu je ve všech třech koprodukčních zemích naplánována na předvánoční čas letošního roku.
Připravil Tomáš Haspeklo.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
#VisitCentralBohemia



Archiv
for kids