Menu

Obdarujte a buďte obdarováni na svátek svatého Valentýna

20. 01. 2023

Svátek svatého Valentýna se blíží, a přestože je to pro mnohé komerční záležitost, je dokázané, že oslava života v jakékoli formě je pro nás důležitá. Rodinné rituály ukotvují děti v klidu
a znamenají pro ně jistotu, podobně jako pro starší generaci. Využijte proto jakékoli příležitosti k tomu, abyste druhým řekli, jak moc vám na nich záleží a jak moc je máte rádi. Nemusíte hned zdobit celý byt srdíčky, jak tomu bylo v pohádce Šíleně smutná princezna. Ani nakupovat ohromné briliantové prsteny. Lze to
i jinak, a navíc s trochou tajemna. Mlékárna Valašské Meziříčí přináší dva tipy na dárek, kterým zabodujete. Prvním z nich je recept - tip na Vatikánský chléb štěstí. Ten koluje po světě velice dlouho a je zahalen do tajemného pláště. Obdarovaní zcela jistě podlehnou a upečou ho. Druhým tipem je pak jahodové Tiramisu, kterému neodolá nikdo. Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí dodají valentýnským pamlskům lahodnou chuť.


„Princip pečení Vatikánského chleba štěstí spočívá v tom, že se vám do rukou dostane darované těsto. Týden se pak o něj staráte. Přidáváte ingredience, mícháte. Šestý den těsto rozdělíte na čtyři díly. Jeden si necháte a zbylými třemi někoho obdarujete. Osobě, kterou jste si pro darování chleba vybrali, musíte předat těsto společně s receptem. Vatikánský chléb štěstí můžete jíst kdykoliv, avšak péct ho můžete jen jednou za život. Chléb přinese štěstí celé rodině a tomu, kdo se o těsto celý týden staral, splní velké přání. Navíc i krásně provoní Váš byt,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Ať už se jedná o smyšlenou legendu nebo o kus pravdy, zvyk je to krásný a my ho rádi podpoříme. Navíc se do receptu Vatikánského chleba hodí skvěle naše Čerstvé mléko z Valašska. Jahodové Tiramisu je pak sázkou na jistotu. Pro lahodnost chuti poslouží hned dva výrobky, a to Kysaná smetana z Valašska a Čerstvá smetana z Valašska,“ dodává Zuzana Pavelková.

Jahodové Tiramisu se šlehačkou a kysanou smetanou
Valentýn je svátek lásky a to, že láska prochází žaludkem, už všichni dobře víme.  Připravte své drahé polovičce toto snadné a vynikající jahodové tiramisu.

Doba přípravy: 15 minut
Ingredience na 4 porce:
1 Kysaná smetana z Valašska
1 Čerstvá smetana z Valašska
4 menší muffiny
10 jahod
4 čl oblíbeného likéru
80 g cukru moučky

Postup: 
Na dno sklenice rozložíme jahody nakrájené na plátky. Do poloviny nadrobíme muffin a pokapeme lžičkou oblíbeného likéru. Vyšlehanou smetanu smícháme s kysanou smetanou a přidáme cukr. Smetanovou směsí naplníme zbytek sklenice a ozdobíme nakrájenými jahodami.

Vatikánský chléb
Darované těsto přendejte do velké plastové mísy a mísu přikryjte ručníkem. Doporučuje se, aby těsto nepřišlo do kontaktu s kovem ve fázi pěstování a dokrmování. Skladuje se při pokojové teplotě (nesmí se dávat do lednice).

Postup:
K darovanému těstu přidáme:
1. den (pondělí)
25 dkg cukru krystal a promícháme
2. den (úterý)
250 ml Čerstvého mléka z Valašska a promícháme
3. den (středa)
25 dkg polohrubé mouky a promícháme
4. den (čtvrtek)
3x promícháme (ráno, poledne, večer)
5. den (pátek)
25 dkg cukru, 250 ml Čerstvého mléka z Valašska a 25 dkg polohrubé mouky a promícháme.
6. den (sobota)
Dobře promícháme, rozdělíme na 4 díly a 3 spolu s návodem rozdáme.
7. den (neděle)
Přidáme 25 dkg polohrubé mouky, 3 vejce, půl prášku do pečiva, půl lžičky sody, 250 ml oleje, špetku skořice, 1/2 strouhané (nasekané) čokolády, hrst nasekaných ořechů, 1 vanilkový cukr, 10 dkg rozinek. Těsto dáme do formy na chleba nebo na menší a hlubší plech a pečeme přibližně 30-40 minut při teplotě 160 °C.
Těm, komu se nechce nebo nemají čas péct ani vařit valentýnské menu, doporučuje mlékárna koktejl z jednoho ze svých tradičních výrobků – čerstvých Kefírových mlék. V hezké sklenici mohou konkurovat jakémukoli jinému oblíbenému nápoji. Během pár minut připravíte lahodný a zdravý nápoj. A to buď samotný nebo ozdobený jakýmkoli ovocem.
Připravila Kateřina Goroškov Řeháková.

www.mlekarna-valmez.cz



Archiv
for kids