Menu

Novou návštěvnickou sezónu 2023 zahájí slavnostní otevření Hájovny

26. 04. 2023

Hájovna je prvním zpřístupněným objektem nově vznikajícího areálu Kolibiska. Donedávna stála v obci Valašská Bystřice. Z iniciativy Národního muzea v přírodě a Lesů České republiky došlo k záchraně unikátního objektu, který se řadí mezi poslední roubené hájovny v Česku.

„Jsem vděčný Lesům České republiky za nabídku transferu hájovny, díky niž se nám podařilo zachránit unikátní objekt před hrozící demolicí. Hájovnu jsme umístili mezi Valašskou dědinu a vznikající areál Kolibiska, a tak jsme účelně propojili okraj zástavby vesnice s prostředím lesa. Zasazením interiéru do 50. – 60. let 20. století budeme prezentovat mladší doposud chybějící expozici, která poukáže na dílčí modernizaci bydlení. Návštěvníci si budou moci prohlédnout byt hajného a kancelář revírníka,“ pozval do nové expozice Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.

Vědecká rekonstrukce hájovny trvala necelé 2 roky a vyžádala si finanční investici ve výši 12,3 mil. Kč, která byla financována z rozpočtu Národního muzea v přírodě. Nejprve se podařilo zachránit nosnou trámovou konstrukci. Následné tesání nových prvků bylo ruční pomocí tesařských sekyr. Na renovaci a výrobě nových oken podle dobových technologií se podíleli studenti Integrované školy ve Vsetíně. Zdi a stropy interiérů zdobí ručně nahozená hliněná omítka. Na výzdobu stěn byly použity dobové válečky, šablony a barvy míchané z kaolínu. V objektu jsou osazena původní kamna kachlová i litinová.




Hájovna původně stála v údolí Břucko ve Valašské Bystřici. V roce 1920 ji postavil rožnovský velkostatek, který v ní zřídil centrum správy okolních lesů. Sloužila více než 90 let. Hajný František Stančík žil se svou rodinou v tomto domě 26 let od roku 1942. Jak různorodá byla jeho práce, je vidět na množství pomůcek v jeho kanceláři. Takto mohla kancelář vypadat po roce 1955.

K vybavení expozice jsme shromáždili unikátní exponáty, např. trezor připomínající dobu, kdy pro výplaty do hájovny chodili lesní dělníci z širokého okolí. Starobylý nástěnný telefon s klikou ukazuje, že kancelář byla centrem celého polesí. V chodbě stojí motorka JAWA 250 – kývačka. Expozici doplňuje komplex s kůlnou vybavený o nářadí a pásovou pilu.

plakt_hjovna

Slavnostní otevření hájovny proběhne 11. 5. 2023 v 11:00 za účasti vzácných hostů a pamětníků. Chybět nebudou trubači a doprovodný program s lesnickou a mysliveckou tematikou. Po celý den je pro veřejnost vstup zdarma.
Připravila Pavlína Polášková. 

www.nmvp.cz/roznov
www.facebook.com/VMPRoznov



Archiv