Menu

Nové projekty v česko-bavorském programu míří na podporu cestovního ruchu

23. 05. 2021

Česko-bavorský program přeshraniční spolupráce hlásí šestnáct nově schválených projektů za 5,5 mil. EUR. Velká část z těchto peněz míří na podporu cestovního ruchu, který trpí pandemií nejvíce. Od počátku programového období tak bylo rozděleno více než 99 % alokace.

04-cz


„Společné projekty nám pomáhají s překonáváním negativních dopadů pandemie, která zasáhla do setkávání lidí z obou stran našich hranic. S Bavorskem finišujeme podobu nového programu, pro který se nám podařilo zajistit prostředky ve výši 99 mil. EUR,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. S ohledem na charakter společného pohraničí se budeme i nadále koncentrovat na oblast cestovního ruchu, která je pro tuto oblast dominantní. Významného navýšení se dočkají oblasti životního prostředí a vzdělávání. Pokračovat však budeme i v podpoře výzkumu a v síťování obyvatel z obou stran hranice.

V oblasti cestovního ruchu rozšíří nabídku atraktivit v česko-bavorském pohraničí projekty: „Prezentace hornictví a moderního výzkumu horninového prostředí v oblasti Šumavy a Bavorského lesa“ a „Kulturní dědictví bavorsko-českého hraničního pohoří, Bavorského lesa a Šumavy, v zrcadle odkazu Karla Klostermanna a Paula Friedla“. V rámci prvního projektu bude veřejnosti populárně naučnou formou představeno horninové prostředí, historie a příroda Šumavy a Bavorského lesa. V Návštěvnickém centru Štola Kristina nedaleko města Kašperské Hory bude zrekonstruována bývalá seismická stanice. Centrum bude dále rozšířeno o dvě expozice a o tři vzdělávací programy pro návštěvníky. Na bavorské straně bude Granitzentrum rozšířeno o jednu expozici a o dva programy a Arberland o jednu expozici. Druhý projekt představuje spisovatele patřící k nejvýznamnějším autorům česko-bavorské oblasti se zaměřením na pohraniční pohoří Šumavy a Bavorského lesa. Cílem projektu je pak prozkoumat a následně poutavě zpřístupnit jejich biografie. Na české straně bude proto v bývalé faře v obci Srní vybudován Dům Karla Klostermana s moderní expozicí. A na bavorské straně bude zřízena speciální výstava o Paulu Friedlovi ve skanzenu ve Finsterau.

Cestovního ruchu se nepřímo dotýká i projekt „Kreativní příhraničí“ z oblasti síťování. Vznikne síť spolupracujících subjektů z území Jihočeského kraje a z Dolního Bavorska zabývajících se tématem kulturního a kreativního průmyslu a jejich propojování s organizacemi a s firmami z oblasti cestovního ruchu. Díky projektu „Hrajte s námi! Česko-bavorský restart v mládežnickém fotbale po pandemii“ bude obnoven úspěšný model poznávání obyvatel z druhé strany hranice při oblíbené aktivitě. Dojde tak k propojení dvou osvědčených aktivit (fotbalových tréninků Česko-německé fotbalové školy a jazykových animací Tandemu a Goethe Institutu) pro restart mládežnického fotbalu.

Seznam schválených projektů naleznete ZDE.
Připravil Vilém Frček.

www.by-cz.eu



Související články


Doprava Z domova

Vltavský audit: Návratnost pěti miliard nutných investic je pět let

Návratnost zhruba pěti miliard korun, potřebných na dokončení stavebních akcí ke splavnění Vltavy po celém jejím toku, je pět let.

25. 05. 2019

číst dál


Z domova

Ministryně Dostálová představila v Jihomoravském kraji dvě zásadní novinky

Ministryně pro místní rozvoj 6. dubna navštívila Jihomoravský kraj. Po jednání se starosty ve Znojmě navštívila projekt Centrum obnovy...

07. 04. 2018

číst dál


Archiv
for kids