Menu

Název sklářského studia z Křišťálového údolí inspirovali ruští vojáci

16. 02. 2021

Bystro neboli rychle. Toto slovo často používali za napoleonských válek ve francouzských hospodách ruští vojáci, když se dožadovali rychlého občerstvení – odtud dnešní název bistro. A tímtéž slovem se inspirovali dva sklářští výtvarníci Dagmar Pánková a Leoš Smejkal, když v roce 2005 zakládali vlastní studio. Dostalo jméno Bystro Design a je další z firem, které působí v Křišťálovém údolí.

Spojení dvou výrazných talentů současného sklářského designu a výtvarného umění přináší mimořádně zajímavé výsledky, oceňované po celém světě. „Studio má svůj specifický moderní rukopis, který určitě nadchne milovníky současného designového skla,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Množství směrů, kterými se vydávají, je široké. V jejich tvorbě se nalézají návrhy elegantních a strohých i přírodou inspirovaných váz, misky a mísy, jemně zdobené nápojové sklo či pohárky, které se dají zapichovat do malých skleněných stolků; v neposlední řadě pak zdánlivě jednoduché a současně promyšleně komponované objekty.

Vytvářejí rovněž neobvyklá skleněná svítidla a autorské šperky. Všechny oblasti jejich různorodé tvorby ale mají dva společné jmenovatele. Prvním z nich je všudypřítomná nadsázka a smysl pro vtip a druhým zcela precizní řemeslné zpracování, které je pro oba umělce výsostně důležité.
Připravil Jan Mikulička.

www.kraj-lbc.cz
www.liberecky-kraj.cz
https://crystalvalley.cz/cs/na-zdravi-remeslu
www.bystrodesign.cz



Archiv