Menu

Na vinici sv. Kláry začíná řez vinné révy

30. 01. 2021


Trojská botanická zahrada sice zůstává i nadále pro veřejnost uzavřená, život v ní ale plyne dál. Nyní na začátku roku nastal čas zimních prací na vinici sv. Kláry. Od posledního týdne v lednu zhruba do poloviny března čeká na vinohradníky řez 16 500 keřů rostoucích na 3,5 ha památkově chráněného vinohradu rozkládajícího se na strmém svahu nad trojským zámkem. Pro kvalitu budoucí úrody hroznů je to jedna z nejdůležitějších operací. Vína, která vznikají ve zdejším moderním vinném sklepě, se těší stále větší oblibě a každoročně získávají uznání od odborné veřejnosti i řadu ocenění. Zájemci si je mohou zakoupit ve výdejním okénku Vinotéky sv. Kláry, které je i v současnosti otevřené každý všední den od 15.00 do 19.00 hodin na adrese Trojská 148/186.

Jedna z nejstarších pražských vinic náleží od roku 1995 trvale do správy Botanické zahrady hl. m. Prahy. Díky nádhernému panoramatickému výhledu i jedinečné atmosféře patří k nejatraktivnějším a nejnavštěvovanějším expozicím celé zahrady. V roce 2003 se sem vrátila i tradice výroby vína. „Naši zaměstnanci na vinici sv. Kláry každoročně ručně sklidí okolo 20 000 kg hroznů, z nichž v místním sklepě následně vznikne okolo 20 000 lahví vína o objemu půl litru. V těchto dnech zahajujeme zimní řez vinné révy, který zásadním způsobem ovlivňuje budoucí kvalitu hroznů a potažmo i vína. Během zhruba měsíce a půl musí zaměstnanci ručně ošetřit více než 16 tisíc keřů v produkční i expoziční části vinohradu,“ uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.  

Zimní řez révy vinné
Zimním řezem se prostorově reguluje většinou velmi bujný růst této liánovité rostliny. Porost má díky tomu v následujícím roce optimální počet letorostů, je vzdušný, a tím je i méně napadán houbovými chorobami. V neposlední řadě se snižuje počet hroznů na keři, čímž se zvýší jejich velikost, kvalita, lépe vyzrávají a v důsledku toho vznikne i kvalitnější víno. Vlastní letorosty jsou mohutnější oproti neořezané révě, lépe vyzrávají a jsou odolnější i vůči hlubším mrazům. Na vinici sv. Kláry začínají zimní práce koncem ledna, kdy na řez čeká 16 500 keřů révy vinné. „V produkčním vinohradu používáme tři typy řezu. Vždy záleží na tom, o jakou odrůdu se jedná. Většina vinohradu je řezána na vertikální Guyotův řez, kdy se zapěstuje padesáticentimetrový kmínek, ze kterého roste šesti- až devítioký tažeň, a ten je vyvázán k tyči. Modrý Portugal je veden na klasickou hlavu. Poslední typ řezu je ‚zvýšená hlava‘. Při něm se zapěstuje padesáticentimetrový kmínek. Tento typ řezu se používá hlavně pro Rulandské modré, kdy se při řezu sníží počet plodonosných oček a následně množství hroznů a díky větší listové ploše dochází k jejich lepšímu vyzrávání,“ uvedla Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry. Zimní řez končí v polovině března.

Vína z vinice sv. Kláry sklízí ocenění na
K nejdůležitějším a nejúspěšnějším patří na vinici sv. Kláry tradiční francouzská odrůda Rulandské modré, které se na prosluněném svahu poblíž řeky Vltavy výborně daří. Vína vyrobená z této odrůdy jsou tradičně úspěšná na vinařských soutěžích, kde získávají zlaté medaile. Toto víno během své návštěvy ochutnal i známý francouzský herec a vinař Pierre Richard a jeho kvalitou byl příjemně překvapen.

Ochutnejte vína z vinice sv. Kláry
Ideálním doplňkem vašich večerů ve dvou jsou vína z vinice sv. Kláry. Z odrůdy Rulandské modré vznikají opravdu špičková, lahodná, a to jak ve formě červeného vína, tak ve variantě rosé. Vybírat ale můžete i ze široké škály dalších odrůdových vín či cuvée. Lahve zakoupíte každý všední den od 15.00 do 19.00 hodin ve výdejním okénku Vinotéky sv. Kláry na adrese Trojská 148/186. Pro větší objednávky a jiné zboží vinotéku kontaktujte předem
na vinoteka@botanicka.cz.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz

  



Nepřehlédněte


Doprava

Letiště Praha láká cestující do zajímavých destinací po Evropě

Nová marketingová kampaň Letiště Praha podpoří během celého letošního roku výjezdový cestovní ruch a celou řadu zajímavých destinací v Evropě.

29. 01. 2019

číst dál


Gastro

Zelí přichází s podzimem

Některé úhelné receptury české kuchyně v oblasti pečených mas mají jedno pojítko. Ať jde o vepřovou pečeni, drůbež – s výjimkou kuřete – zabíjačku nebo...

24. 09. 2019

číst dál


Czt
Side VSH