Menu

Na co si vše dát pozor, před blížícím se odjezdem na dovolenou?

08. 06. 2023

ack_1

Blíží se doba letních dovolených, na co je třeba se připravit, abyste si mohli užívat zasloužený odpočinek a doba před dovolenou nebyla spojena jen se stresem? Co si můžete naplánovat a zkontrolovat tak, aby dovolená neskončila ještě před samotným začátkem. Využijte základní přehled…

Pokud vaše dovolená směřuje do zahraničí, zkontrolujte si, že máte platné cestovní doklady, resp. dle destinace platný cestovní pas či občanský průkaz. Volba destinace ovlivní také platnost samotného cestovního dokladu, některé země vyžadují platnost cestovního pasu až 6 měsíců po vašem návratu z dovolené.

Potřebujete-li expresní vystavení cestovního dokladu, můžete využít dvou lhůt, za které si však připlatíte. Vyhotovit cestovní pas lze za 5 pracovních dnů či za 24 hodin opět v pracovních dnech. Vyzvednutí dokladu je však u těchto zkrácených lhůt možné pouze osobně na Ministerstvu vnitra Na Pankráci v Praze.



„Nemáte-li platný cestovní doklad, či dostatečnou délku jeho platnosti, nemusíte získat vízum, případně vám může být odepřen nástup do letadla či vstup do destinace. Vaše dovolená by vám tak propadla bez náhrady,"
říká Jan Papež, místopředseda pro vnější vztahy Asociace cestovních kanceláří České republiky. Povinnost vlastního cestovního dokladu se vztahuje i na děti, a to i na ty právě narozené. Zákonní zástupci navíc zodpovídají za aktuálnost fotografie dítěte s jeho podobou v cestovním dokladu. Nelze tak spoléhat na délku platnosti pasu či občanského průkazu.

Pro vaše cesty doporučujeme mít s sebou i kopii důležitých dokumentů, zvláště pak pojištění a cestovních dokladů. Duplikát můžete nosit u sebe v destinaci a originální dokumenty mít následně uzavřeny v trezoru v hotelu.

Vydáváte-li se na svatební cestu do zahraničí, zkontrolujte si, aby příjmení bylo stejné v dokladu i na vystavené letence, ale i ve smlouvě o zájezdu. Odlišná jména vystavují cestujícího komplikacím při odbavení na letišti či během ubytování.

Cestuje-li dítě bez doprovodu zákonných zástupců či za doprovodu pouze jednoho z nich, doporučujeme včas zajistit souhlas s vycestováním nezletilého včetně podpisu zákonných zástupců. A to i v případě, že dítě cestuje s prarodiči do blízké destinace. Vzor a návod naleznete na portále Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Vyvarujete se případným komplikacím v destinaci.

Při cestách do zahraničí doporučujeme uzavřít zdravotní cestovní pojištění na cestu, modrý zdravotní průkaz nezaručí plnou léčbu v zahraničí. Připojistit si můžete také storno dovolené, cestu autem, odpovědnost, COVID-19 dle destinace a možné karantény, svého domácího mazlíčka, pokud cestuje s vámi, ale také rizikové sporty. Věnujte pozornost, co jednotlivé položky zahrnují.

Svůj čas vyžaduje i příjezd na letiště. Letiště Praha připravilo pro cestující velmi přehlednou grafiku desatera pro hladký a bezproblémový průchod letištěm. „Doporučujeme naplánovat příjezd na letiště alespoň 2 hodiny před odletem a po odbavení pokračovat rovnou na bezpečnostní nebo pasovou kontrolu. Časová rezerva k příjezdu na letiště je důležitá i s ohledem na denní dobu, kdy na letiště cestující přijíždí, a to z důvodu možných dopravních komplikací a uzavírek. Zároveň doporučujeme, aby se cestující seznámili s časem nástupu do letadla, který je v přepravních podmínkách každého dopravce a do kterého je nutné se dostavit do gatu," říká mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.
Připravil Jan Papež.

www.ackcr.cz
www.facebook.com/ACKCR1/



Archiv