Menu

Liberecký kraj pomáhá opravit památky

27. 04. 2019

V Bílém Potoce pod Smrkem se nachází památkově chráněný průmyslový areál bývalé přádelny bavlny firmy Carl Bienert jr. Na rekonstrukci střechy budovy v roce 2018 přispěl částkou 250 tisíc korun i Liberecký kraj. Významnou měrou se na financování podílelo také ministerstvo kultury. Objekt prochází v současné době celkovou opravou, aby mohl sloužit návštěvníkům Jizerskohorského Technického Muzea jako vstupní zázemí s kavárnou a expozicemi. 

bl_potok_2_1

„Jizerskohorské Technické muzeum je skvělým příkladem zájmu soukromého vlastníka o zachování této technické památky a také vynikajícím příkladem spolupráce majitele a památkářů. Samozřejmě mě velmi těší, že se i díky příspěvku Libereckého kraje daří památku postupně obnovovat. Navíc vnímám Jizerskohorské Technické muzeum jako výborné doplnění muzejní mozaiky našeho kraje a oceňuji práci jeho majitele,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. 
Celá obnova probíhala s co možná největším souladem s dochovanou stavební plánovou dokumentací z roku 1888 a s respektem ke všem dochovaným detailům stavby. Velice zajímavým technickým prvkem je takzvaná „transmisní budka“, která byla v nové střešní konstrukci znovu zbudována. Sloužila k převodu transmisního pohonu z protilehlé budovy parní strojovny a vedla nad hlavní cestou, která areálem prochází. V budoucnu je plánována i poměrně náročná obnova tohoto unikátního zařízení včetně parostrojního pohonu.
„Na tomto místě je nutno zmínit i skvělou dlouhodobou spolupráci s územním odborným pracovištěm NPÚ v Liberci. Zejména pak nález Mgr. Petra Freiwilliga, Ph.D. v podobě výše popisované dobové dokumentace ve Státním okresním archivu v Liberci ve fondu Okresní úřad Frýdlant. Tento dokument sehrál hlavní iniciační roli celé obnovy a poskytl jedinečné technické informace pro vypracování podrobné projektové dokumentace,“ uvedl Pavel Šercl, vedoucí muzea. 
Podpora podobných projektů oprav industriálních památek je pro vlastníky či provozovatele takových staveb velikým impulsem do další práce k zachování a mnohdy i přímé záchraně kulturního dědictví pro další generace. 
Připravil Filip Trdla 

www.liberecky-kraj.cz



Archiv