Menu

Do Lobkowiczkého paláce se vrátila Senoseč od Pietera Bruegela st.

20. 02. 2019

Lobkowiczkým sbírkám se z Vídně vrátil jeden z celosvětově nejcennějších obrazů. Pět měsíců strávila Senoseč od Pietera Bruegela st. v Kunsthistorisches Museum Wien na historicky nejúspěšnější výstavě této instituce. Obraz nevyčíslitelné hodnoty, jenž visel po boku Bruegelových dalších děl z Louvru, National Gallery London, Alte Pinakothek, Prado atd., shlédlo celkem 408.000 návštěvníků.
Obraz Senoseč od Pietera Bruegela staršího (1520/25—1569) představuje jeden z vrcholů západního výtvarného umění. Byl vytvořen roku 1565 pro antverpského kupce Nicolaese Jongelincka a původně byl součástí cyklu šesti maleb. Předpokládá se, že každá z nich představovala dva měsíce – v našem případě červen a červenec. Tři z obrazů série jsou dnes trvale vystaveny v Kunsthistorisches Museum Wien a jeden v Metropolitan Museum of Art, New York; poslední se nedochoval. „Společným vystavením čtyř obrazů z cyklu Roční období, se podařilo Bruegelovo centrální dílo představit tak kompletně, jak tomu nebylo po více než 350 let“, říká kurátorka výstavy, Elke Oberthaler. Po ukončení dočasné výstavy ve Vídni, byl obraz podroben důkladnému výzkumu a nyní je Senoseč opět k vidění v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě.
Vedle tohoto mimořádného díla můžete v Lobkowiczkém paláci shlédnout i dočasnou výstavu dvou obrazů od Bruegelových synů. Malby byly přivezeny ze zámku Nelahozeves a budou zde opět vystaveny po zahájení zámecké sezóny 23. března. Pieter mladší (1564–1638) a Jan starší (1568–1625) ve své malířské kariéře následovali svého otce, přesto každý z nich vytvořil zcela odlišné dílo. Pieter kopíroval styl svého otce spolu s kompozicemi vesnických scén. Obraz Zimní krajina, jenž je součástí dočasné výstavy v Lobkowiczkém paláci, je ale unikátní díky své kompoziční invenci a nečerpá ze žádné práce jeho otce. Jsou známé další dvě verze tohoto obrazu. Jan také maloval vesnické scény, ale i rozsáhlé krajiny, zátiší, alegorické & mytologické a taktéž náboženské výjevy, jako je například i vystavený obraz Svatý Martin dělící se o svůj plášť. Jan tvořil ve svém vlastním stylu a měl mnoho následovníků a imitátorů. Lobkowiczký palác můžete navštívit denně od 10:00 do 18:00 hod.
Připravila Nicol Klesslová.

www.lobkowicz.com

erb



Archiv