Menu

Léto ve středních Čechách oživí divadla, koncerty i festivaly

21. 06. 2023

Ve středních Čechách se naplno rozjíždí hlavní turistická sezóna. I letos léto v regionu zaplní menší či větší kulturní akce. Města, obce, památky, muzea i komerční pořadatelé připravují divadelní představení, koncerty pod širým nebem, slavnosti nebo promítání v letních kinech.

„Pokud si lidé vyberou pro svou dovolenou střední Čechy, mohou prožít léto se vším všudy. Rozmanité aktivity od dne stráveného na koupališti, přes návštěvu hradů a zámků po pohyb v přírodě, může skvěle doplnit koncert, divadlo nebo letní kino,“ láká k návštěvě Jakub Kulhánek, ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu.

Středočeské kulturní léto
Každoroční akce v rámci Středočeského kulturního léta už jsou v plném proudu. Typické je pro ně spojení kulturního prožitku a historického místa. Pestrou nabídku přinesou divadla pod širým nebem nebo v netypických kulisách vybraných hradů a zámků. Ve Vlašimi na nádvoří zámku zazpívá 29. června Václav Noid Bárta za doprovodu kapely Bek Clan. Na zámku v Nižboru se dne 22. srpna diváci dočkají komedie Společenstvo vlastníků a 23. srpna se v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích odehraje divadelní komedie Figaro. Divadelní prkna v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy budou patřit 19. července hře Ráno poté.

V nabídce kulturního léta nesmí chybět ani letní kino. Speciální zážitek přinese promítání filmu Santiniho jazyk dne 23. června u Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech. Ke zhlédnutí bude film o geniálním architektovi Janu Blažeji Santini Aichlovi, a to právě v místě, kde sám působil.

Kutnohorské léto
Divadelní představení, koncerty nebo noční prohlídky sedlecké katedrály, chrámu sv. Barbory nebo stříbrného dolu nabídne v létě město Kutná Hora v rámci Kutnohorského léta. Návštěvníky čekají speciální prohlídky zámku Kačina, pohádkový podvečer ve Vlašském dvoře nebo Muzejní čtvrtky v Hrádku a Kamenném domě v Českém muzeu stříbra.

Mělnické kulturní léto
Mělník bude opět plný kultury. Pořadatelé připravili pestrou přehlídku zážitků. Diváky pobaví řadou koncertů, divadelních představení nebo filmy letního kina. Letní scéna zámku Mělník uvede dne 11. července divadelní komedii Úvěr a 13. července bláznivou grotesku Slepice na zádech. Chybět nebude ani cyklus chrámových koncertů v průběhu celého léta v chrámu sv. Petra a Pavla nebo 30. ročník recesistického závodu Mělnická Jizerská 50.

Berounské kulturní léto
O kulturní akce nebude ochucen ani letní Beroun. Tradičně proběhnou na venkovním pódiu na náměstí Joachima Barranda, u OC Hvězda nebo na levém břehu řeky Berounky. V programu Berounského kulturního léta budou divadla pro děti, Promenádní neděle, kdy zahrají kapely nejrůznějších žánrů, nebo oblíbený festival Závodí, který se letos koná 5. srpna. Návštěvníci se mohou těšit 16. července na odpoledne s dechovkami nebo na dámské vokální kvarteto, které se představí 13. srpna. Léto v Berouně uzavře 27. srpna přehlídka po/berounských bluegrassových kapel a uskupení.

Kolínské kulturní léto
Divadlo, lidová muzika, koncerty nebo letní kino budou očekávat diváky od 2. července do 10. září v Kolíně. Předposlední červencový den zazní na Bartolomějském návrší Swing Melody s možností komentované prohlídky chrámu sv. Bartoloměje a kostnice. Dne 13. srpna rozezvučí Kmochův ostrov v rámci Charifestu koncerty různých žánrů. Oblíbené Posvícení nabídne 26. srpna moravskou veselku, frgály nebo kapelu Waldemar Band.

Léto na hradech a zámcích
Pozadu s letním programem nejsou ani středočeské hrady a zámky. Na nádvoří zámku Mnichovo Hradiště se odehraje dne 27. srpna představení Bílá paní na vdávání. Pro děti je každou letní neděli připraveno pohádkové dopoledne s průvodkyní v dobovém kostýmu nebo loutkové představení.

Hrad Týnec nad Sázavou připravuje na 8. srpna městské slavnosti Týnecký střep, které jsou spojeny se středověkou hudbou, zbraněmi a katapulty, pohádkami nebo sokolnickými ukázkami. Mimo to celým dnem provedou šermířské ukázky, dětská divadelní představení nebo dobová věštírna a prohlídka věže.

Srpen zve tradičně na oblíbenou Hradozámeckou noc. Na zámku Konopiště mohou návštěvníci vstoupit dne 26. srpna do běžně nepřístupných prostor a užít si atmosféru nádvoří ve svitu starých lamp, dobré jídlo, veselou hudbu a působivou atmosféru. Speciální prohlídky při této příležitosti připravují mimo jiné i zámky Zruč nad Sázavou nebo Loučeň.
Připravila Lucie Vurbsová.
 
www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia 



Archiv