Menu

Letiště Praha znovuotevřelo vyhlídkový val u Kněževsi

13. 01. 2019

Letiště Praha otevřelo nový val určený pro pozorování letadel, který se nachází u obce Kněževes. Původní val musel být v květnu loňského roku zrušen, jelikož bránil stavbě produktovodu leteckých pohonných hmot a plánovanému rozšíření perimetru letiště. Nový val je vyšší o téměř dva metry a oproti původnímu byl posunut o 51 metrů dál od přistávací dráhy.

dsc_0938

Val v Kněževsi byl oblíbeným místem pro pozorování letadel a scházeli se na něm fotografové, letečtí fandové, ale i turisté a rodiny s dětmi. Z důvodu rostoucího leteckého provozu je však Letiště Praha nuceno zvyšovat svoje kapacity, což vyžaduje i stavební úpravy. Strategickou stavbou z pohledu budoucího rozvoje letiště je i nový produktovod leteckých pohonných hmot a depo autocisteren. Právě nově vznikajícímu produktovodu musel původní kněževeský val ustoupit. Po téměř devíti měsících vznikl v blízkosti původní plošiny val nový. Je vysoký 4,5 metru a tvoří ho zemina o objemu 735 m3 (objem zeminy v původním valu byl 465 m3). Návštěvníci se k němu dostanou po nezpevněné štěrkové cestě, která vede od přilehlé komunikace.
Opětovné otevření valu je bezpochyby pozitivní zprávou pro milovníky letadel i rodiny s dětmi, které jsou jeho častými návštěvníky. Do budoucna plánujeme vylepšení o dětské hrací prvky, aby malí návštěvníci měli vedle pozorování letadel možnost další zábavy. Tento krok je v souladu s dlouhodobou koncepcí letiště neustále hledat další možná zlepšení poskytovaných služeb. Letectví je atraktivní obor a pozorování letadel při vzletu či přistání budí stále u mnohých obdiv,“ říká Jiří Kraus, místopředseda představenstva Letiště Praha, který je odpovědný mimo jiné za vztahy s blízkým okolím letiště. 
Letiště Praha se dlouhodobě snaží vycházet vstříc fanouškům letectví a nabízet řadu možností, jak pozorovat z bezprostřední blízkosti vzlety a přistání zajímavých letadel. Kromě kněževeského valu se nedaleko letiště nachází i druhý val, který je situovaný u obce Hostivice. Spotteři, tedy fotografové letadel, mohou využít také speciálních otvorů v oplocení. Pro všechny návštěvníky letiště jsou pak z obou terminálů přístupné vyhlídkové terasy. Pokud chce zájemce vidět letadla a letištní techniku skutečně zblízka, může využít oblíbených exkurzí pořádaných Letištěm Praha, které zahrnují prohlídku nejzajímavějších míst letiště, jež nejsou veřejnosti běžně přístupná.
Připravil Roman Pacvoň.

www.prg.aero



Související články


Doprava

Po stopách hraběte Drákuly. Pět tajemných hradů Rumunska

Spíš než historie a fakta vás lákají legendy a lidové báchorky? Vydejte se s námi do Rumunska, země, která je neodmyslitelně spjatá...

31. 07. 2019

číst dál


Doprava

Letecká společnost KLM společně s Letištěm Praha připravila překvapení pro cestující na lince Praha-Amsterdam

U příležitosti 100. výročí letecké společnosti KLM Royal Dutch Airlines bylo dnes v pondělí 7. října 2019, tedy přesně v den...

08. 10. 2019

číst dál


Archiv