Menu

Lázně vyhlášené vysokou účinností

14. 06. 2019

Jihočeské Lázně Bechyně jsou jedny nejstarších lázní na území Česka. Léčí se tu revmatická artritis, Bechtěrevova choroba, koxartróza a ostatní artrózy, metabolická onemocnění s postižením kloubů, bolestivé syndromy šlach a svalů, předoperační a pooperační stavy, osteoporóza a další. Jejich hlavním přírodním léčivým zdrojem je slatina z nedalekých Komárovských blat, využívaná v sepětí s nejmodernějšími medicínskými postupy ke slatinným zábalům a koupelím.
Lázně jsou dislokovány v malebném lázeňském parku. Tvoří je několik objektů poskytujících ubytování různých kategorií. Jejich centrem je moderní komplex Olga, ve kterém se nachází přijímací kancelář a recepce, knihovna, galerie, přednáškový sektor, denní bar, ordinace lékařů, bazén s vířivkou a saunami a prostory pro poskytování léčebných procedur. Je tu i ubytovací část pro nejnáročnější klientelu.
Kromě komplexní a příspěvkové léčby nabízejí Lázně Bechyně, s. r. o., kratší relaxační pobyty, pobyty zaměřené na redukci váhy či úlevu od bolesti zad, beauty pobyty, pobyty spojené s oslavami silvestra, Valentýna, Velikonoc aj. Formou dárkového poukazu lze pobyt v lázních věnovat jako vítaný atraktivní dárek. Součástí obsahu pobytových balíčků, vedle klasických léčebných lázeňských procedur, jsou či mohou být přísadové koupele, medové a čokoládové zábaly, relaxační, antistresové i aromatické masáže, masáže lávovými kameny a mořskými lasturami, fyzioterapie, mechanoterapie, elektroléčba, lymfodrenáž, skupinový a individuální léčebný tělocvik, aquaerobik, finská a parní sauna, hydro-jet , nordic walking aj. Strava je sestavena na míru nutričním terapeutem.

Rozhovor s provozním ředitelem Lázní Bechyně Dr. Josefem Mičanem jsem začal konstatováním, že Lázně Bechyně mne pohladily na duši parkovou úpravou.

Lázně Bechyně jsou nejstaršími léčebnými lázněmi jižních Čech. První dochovaná písemná zmínka o nich (v dopise Petru Vokovi) se datuje rokem 1576. V roce 1727 nechal lékárník Frey na příkaz tehdejších vlastníků, Štemberků, provést rozbor zdejší arsenolitnatoželezité vody a prokázal její léčebné účinky. Roku 1728 byl rozbor potvrzen a minerální prameny pojmenovány „Karlův“ a „Mariánský“. Léčily se tu jimi hlavně chudokrevnost a zažívací potíže. Do bechyňských lázní si zvykli jezdit příslušníci tzv. vyšších společenských vrstev. Nejen na léčení, ale i za odpočinkem. V roce 1904 do Bechyně přichází Emil Schusswohl. Inspirován Luhačovicemi nechává vystavět lázeňské domy vyznačující se hrázděním, Šárku a Vojtěšku (později přejmenovanou na Libuši). Současně se tu staví secesní lázeňský dům Božena. Hlavním přírodním léčivým zdrojem v té době stále byla arsenolitnatoželezitá minerální voda. V roce 1923 se majitelem Libušiných lázní v Bechyni stal Josef Krátký, který v r. 1934 nechal v moderním konstruktivistickém stylu třicátých let postavit novou hlavní budovu Janu a objekt Šárka rozšířil o severní křídlo. V této době je už v lázních coby přírodní léčivý zdroj aplikována slatina. V roce 1948 byly lázně znárodněny. Od roku 1992 (vrácené restituentům) jsou Lázně Bechyně, s. r. o., nestátním zdravotnickým zařízením, které se specializuje na léčbu a rehabilitaci pohybového ústrojí a léčení nemocí nervových. Jako přírodní léčivý zdroj se využívá slatina, bohatá na huminové kyseliny, pryskyřnaté a aromatické látky, kterou lázně těží z vlastního rašeliniště na Komárovských blatech. Zatím poslední etapa našich lázní se začala psát v roce 2003, kdy tu byl do provozu uveden lázeňský komplex Olga.

Pane doktore, kvalitou a vysokou léčebnou účinností vaší slatiny jste vyhlášeni dodnes.
Ano, zpracováváme ji, upravujeme a aplikujeme v rámci slatinných koupelí a slatinných zábalů. Lázně Bechyně, s. r. o., ročně obslouží přes sedm tisíc klientů plus devět set ambulantních. Máme 434 lůžek. V roce 2018 jsme vykázali 113 tisíc člověkodnů.

Současná doba a další okolnosti nedovolují exponovaným lidem být delší čas mimo svůj byznys či zaměstnání. Regeneraci sil proto zpravidla řeší několika kratšími pobyty, týdenními, prodlouženými víkendy. Jak jim vycházíte vstříc?
Nejžádanější je léčebněrehabilitační týdenní pobyt Klasik, který může být prodloužen i na čtrnáct dní. Oblíbené jsou i víkendové pobyty. Pro tyto hosty máme k dispozici ubytování ve čtyřhvězdičkovém standardu v lázeňském domě Olga. Co se léčebné rehabilitace týče, zaměřujme se při ní na pohybový aparát, kdy většina manažerů, díky svému (zpravidla sedavému) stylu života , značného času tráveného u počítače, mobilu a v autě a vysokému pracovnímu nasazení, zpravidla nevěnuje patřičnou pozornost své tělesné schránce. Kromě toho, že tu s těmito lidmi rehabilitujeme a že absolvují léčebné kúry, jim poskytujeme edukaci. To je, řekl bych, zřejmě to nejdůležitější, co si za tak krátkou dobu, kterou jim skýtá týdenní pobyt, mohou od nás z Bechyně odnést. Učíme je udržet se v co nejlepší kondici. Mají-li například bolesti pohybového aparátu, aby prostřednictvím určitých cviků a životosprávy,dechových cvičení , dokázali výrazně nebo zcela eliminovat jejich příčiny.

Když jste mne seznamoval s provozy lázní, překvapil mne velký počet vašich zaměstnanců. Zejména lékařů a zdravotnického personálu.
Podle akreditační karty (zejména kvůli indikacím nemocí pohybového aparátu a nervových nemocí) jsme dobře personálně vybaveni. Pracuje tu pět lékařů, mnoho zdravotních sester, fyzioterapeuti, zdravotní maséři, lázeňské, balneotechnik… Máme tu i ergoterapeuta. Celkový počet zaměstnanců tvořících lékařský a zdravotnický personál je šestapadesát.

Nejen lázeňský areál a město Bechyně, ale i jeho okolí je malebné a zajímavé. Jistě i ono přispívá k tomu, proč vaše lázně navštívit.
Kvůli poznávání regionu jsme vytvořili systém fakultativních výletů. Máme tu i půjčovnu kol. Hostům umožňujeme návštěvy kulturních a sportovních událostí. Plavíme se s nimi po Vltavě, ale hlavně pro ně děláme turistické poznávací akce po jihozápadních Čechách. V současné době stojíme před tím, abychom při nárůstu zájmu o služby našeho zařízení uspokojili i ty nejnáročnější klienty. Zabýváme se tak i úvahami o rozšíření kapacit. Do budoucna bychom se rádi věnovali oxygenoterapii a dalším léčebným terapiím. Rádi bychom tu zbudovali Kneippovy chodníčky a další relaxační zóny v přírodě.
S doktorem Mičanem hovořil Jaromír Kainc.

www.laznevbechyni.cz



Archiv