Menu

Kulturní online akce Středočeského kraje

19. 03. 2021

I přesto, že současná situace nepřeje aktivnímu trávení volného času a výlet si můžete naplánovat jen do uliček vlastního města či vesnice, lze vyrazit „na cestu“ po středních Čechách. Moderní technologie umožňují navštívit řadu míst z bezpečí a tepla domova. Středočeská centrála cestovního ruchu vám přináší tipy na nejbližší kulturní online akce, které vás zavedou do Benešova či Kutné Hory.

Online komentovaná prohlídka výstavy DŮM X MUD / Architektura Benešova
Muzeum umění a designu Benešov pořádá v úterý 23. března první část online komentované prohlídky výstavy DŮM X MUD / Architektura Benešova. Unikátní výstavou vás provede kurátorka výstavy Barbora Pavliš. Výstava DŮM X MUD prezentuje nejen významné architektonické realizace, ale také problematiku územního plánování a tvorby města. Úvodní část prohlídky se zaměří na rozvoj města a proměny, kterými město prošlo během 20. století. Zastavíte se například u panelové výstavby, ale i u územního plánu od Josefa Pleskota z počátku 90. let. Velká část prohlídky bude také věnována sídlištní zástavbě, která v 70. letech razantně proměnila tvář celého města. Bližší informace najdete ZDE.

Rovnodennost v sedlecké katedrále a Rok rodin a Rok sv. Josefa v kutnohorské farnosti
Jubilejní 10. ročník tradiční jarní Rovnodennosti v sedlecké katedrále byl loni zrušen, letos bude nahrazen online přenosem z katedrály Nanebevzetí Panny Marie. V sobotu 20. 3. tak bude možné sledovat první jarní paprsky putující po hlavní lodi sedlecké katedrály online, a to od 17:00 na YouTube kanálu farnosti – Sedlec – Kutná Hora. https://youtu.be/oD_b79rQViA Tolik očekávané jarní paprsky doprovodí pásmo recitací, varhanní hudby a zpěvu. Na varhany zahraje kutnohorský rodák Viktor Darebný a zazpívá Zdeněk Licek. Tak jako každý rok bude i letos možné prostřednictvím „vstupného“ přispět na charitativní projekt. Letos se organizátoři rozhodli podpořit online Tříkrálovou sbírku. Dobrovolné příspěvky poputují na terénní programy Oblastní charity, akreditované programy Dobrovolnického centra v kutnohorské a čáslavské nemocnici nebo prorodinné aktivity center Maják, Domek a RC Kopretina. Tříkrálovou sbírku bude možné podpořit na www.trikralovasbirka.cz.

19. března, o slavnosti sv. Josefa, se kutnohorská farnost připojí k Roku rodiny a k Roku sv. Josefa celoroční aktivitou Modlitba za rodiny. Při mši svaté v chrámu sv. Barbory bude požehnána svatojosefská svíce, která bude po celý rok putovat mezi rodinami farnosti. Pro návštěvníky chrámu sv. Barbory budou během jara připravena zastavení se svatými, u nichž bude možné se modlit za různé etapy rodinného nebo osobního života. První z nich, socha sv. Josefa, bude umístěna v presbytáři chrámu již 19. března.
Připravila Linda Dlouhá, foto sedlecké katedrály Jiří Podrazil a Martin Římánek; foto Kutné Hory František Renza
a Jiří Coubal;
foto MUD* Muzeum umění a designu Benešov.

https://mudbenesov.cz/
www.sedlec.info
www.trikralovasbirka.cz
www.strednicechy.cz
www.facebook.com/destinacestrednicechy/    
#VisitCentralBohemia



Archiv