Menu

Kuchaři z Přímky v soutěži Rio mare – svačinka roku v moravském semifinále

01. 11. 2021

Kuchaři z Přímky se v soutěži Rio mare – svačinka roku probojovali do semifinálového kola mezi 35 nejlepších z celé Moravy. Robina Valičová, žákyně druhého ročníku oboru Kuchař-číšník, opět ukázala, že v SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. připravují žáky, kteří se v silné konkurenci rozhodně neztratí! Své gastronomické umění předvedla 19. října v semifinálovém kole Rio mare – svačinka roku, jež se konalo v Brně.

„Postup do semifinále jí vynesla příprava svačiny, která je vhodná na každodenní použití v práci, ve škole či na cestách. Žákyně se tohoto úkolu chopila opravdu s vervou a přichystala svačinu v podobě domácího croissantu plněného tuňákovým dipem s piniovými semínky. Jsme na ni velice hrdé, protože do semifinálového kola v Brně postoupilo pouze 35 žáků z Moravy a zástupci naší školy byli opět u toho! Vítězit v této soutěži je totiž v naší škole tradicí,“ prozradily Bc. Zuzana Sedláková a Petra Čapounová, učitelky odborných předmětů oboru Kuchař-číšník SOU a SOŠ, SČMSD, Znojmo, s.r.o.

V Brně žáci bojovali o postup do finále, které bylo podmíněno přípravou pokrmu dle šéfkuchaře Zdeňka Křížka. Žákům předvedl tři pokrmy, z nichž vybral jeden jako vyřazovací. „Jednalo o sushi sendvič plněný tuňákem. Konkurence byla opravdu veliká, a i přes velkou snahu se naše žákyně do finále neprobojovala. Není ale třeba stát na pozicích nejvyšších, vždyť probojovat se do semifinále se podařilo opravdu jen těm výborným! A mezi ně se zařadila i naše svěřenkyně, to je velké ocenění naší práce,“ doplnily Bc. Sedláková a P. Čapounová.

Robina Valičová dodala: „Jsem velice vděčná za možnost takovýchto soutěží se účastnit. Je to velká zkušenost do života, kdy si můžeme zkusit, co je to opravdový stres. Bylo velmi těžké udělat za 35 minut pokrm, který jsem nikdy v životě nedělala, a to před opravdovými profesionály, jako jsou například Lea Siekel nebo Zdeněk Křížek. Atmosféra byla skvělá, všechna kola soutěže jsem si užila a hodně se naučila. Největší díky patří našim paním mistrovým, Zuzaně Sedlákové a Petře Čapounové, protože bez jejich podpory bych to nezvládla. Vážím si jejich přístupu, cenných rad a předávání praktických zkušeností, které od nich nasávám při každém našem společném vaření!“
Připravily Petra Čapounová,  Zuzana Sedláková a Ludmila Karpíšková.

www.sousoszn.cz



Archiv