Menu

Košický region nabízí světové dědictví UNESCO jako na dlani

04. 04. 2018

Vynikající dostupnost až osmnácti památek světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO se stalo hlavním lákadlem Košického regionu. Nejen město Košice, ale i celý okolní region, jsou pro české turisty jako stvořené k poznávaní během víkendu nebo během delší dovolené... Všichni cestovatelé, kteří hledají tip jak strávit víkend nebo delší dovolenou za hranicemi Česka a přitom svým způsobem zůstat doma, by měli navštívit košický region. Díky geografické a jazykové blízkosti je pro návštěvníky z Česka jako stvořené.
„Košice jsou druhým největším městem Slovenska a mnoho Čechů je zná. Měli by se však seznámit o poznat nádherný kraj kolem - z Košic je totiž možné dostat se během stovky minut až z osmnácti památkám světového dědictví IJNESCO. Je to velká rarita, o kdyby příchozí chtěl vidět denně jednu památku světového dědictví, má vystaráno o program no tři týdny. Výběr zajímavých míst je skutečně bohatý – v Dobšinské ledové jeskyni najde největší ledovcovou výzdobu na světě.  Spišský hrad je zase ikonickou historickou památkou Slovenska a jedním z největších hradních komplexů světa. Zepelín se může pochlubit malou vesničkou Ruská Bystrá a v ní úžasným dřevěným kostelíkem, též součástí světového dědictví," říká ředitelka organizace Košice Region Turizmus Lenka Vargová Jurková. Právě na Zemplíně stoji za to strávit delší čas; navíc se tu nachází i jediný aquapark v Košickém regionu – Thermapark Šířava a zbrusu nový hotel. „Košický region je posetý zajímavými místy a krásnými přírodními scenériemi. Asi nejvíc milovníků turistiky ve volné přírodě se koncentruje do národního parku Slovenský ráj. Notoricky známé jsou především trasy vedoucí roklemi a kaňony národního parku, které míjí vodopády, pomáhají turistům při překonávání obtížných míst železnými žebříky. Ti ještě zdatnější se mohou vydat no ferratu Kyseľ, která byla po požáru před čtyřmi desítkami let dlouhou dobu uzavřena o je opět zpřístupněna. Menší nároky klade na návštěvníky výstup k jednomu z nejpůsobivějších výhledů Slovenska – Tomášovský výhled. Jiná je jihovýchodní část kraje, kde se nachází Tokajská vinařská oblast, proslavená světově známými a ceněnými víny. Náš region je skutečně pro každého, nezáleží na věku, fyzické kondici,“ doplňuje šéfka Košice Region Turizmu.
V současnosti se můžete se slovenskými památkami UNESCO obeznámit v prostorách Slovenského Instititu, kde do 25. 4. 2018 probíhá putovní výstava „Poznej světové dědictví UNESCO“. Více informací na:
Připravila Klára Badinková.

www.unesco-mediain.cz
www.kosiceregion.com
http://slovakia.travel/



Související články


Ze světa

Propagace středočeského regionu ve Velké Británii přinesla úspěch  

Měsíční online kampaň agentury CzechTourism a Středočeské centrály cestovního ruchu, p.o. (SCCR) „Beyond Prague“ zaměřená na...

12. 03. 2020

číst dál


Ze světa

Novasol, dovolená ve vinicích jižního Burgenlandu

Jižní Burgenland, to je malebná krajina jako stvořená k relaxaci ve vlahém podvečeru se sklenkou červeného vína a lahůdkami na dubovém...

01. 05. 2018

číst dál


Archiv