Menu

Když tradice pečení spojuje staletí

30. 10. 2025

Slovo "Halloween" vzniklo zkomolením anglického "All Hallows' Evening" - Večer všech svatých. Křesťanský svátek ustanovil papež Bonifác IV. již roku 609, a to převzetím keltské Samhain – oslavy konce léta, kdy se podle víry stírala hranice mezi světem živých a mrtvých. V minulosti existovaly tradice spojené s Dušičkami, kdy se věřilo, že se duše zemřelých vracejí na zemi. Pro jejich utišení a pomoc se používalo mléko a máslo. Večer před svátkem Všech svatých dávali lidé do lamp máslo místo oleje. Hořící máslo mělo duším trpícím v očistci ulevit od spálenin a popálenin. Na stůl se dávalo studené mléko, kterým se příbuzní pokropili, aby osvěžili a ochladili duše zesnulých. Peklo se speciální pečivo nazývané „kosti svatých" ve tvaru křížem položených hnátů nebo „dušičky", které se darovalo žebrákům, aby duším zajistilo klid. Dnešní děti vyřezávají dýně a sbírají sladkosti, naši předkové pekli „kosti svatých" – bochánky ve tvaru kostí – a nosili mléko na hřbitov jako obětinu pro duše zemřelých. Mlékárna Valašské Meziříčí připomíná příběh propojení staročeských tradic s moderním Halloweenem a uvádí dva recepty, které obě éry spojují.

„Ať už slavíte Halloween nebo vzpomínáte na zesnulé o Dušičkách, pečení a sdílení jídla spojuje lidi napříč generacemi. Naše recepty dokazují, že tradice nemusí být v rozporu s moderními oslavami – naopak se mohou krásně doplňovat," říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí.

Kdy
ž tradice chutná: Recepty pro celou rodinu 
Mlékárna Valašské Meziříčí propojuje staré a nové v podobě dvou receptů využívajících tradiční mlékárenské produkty z Valašska.

Halloween muffiny se zeleninou a ovocem
Banán, jablko a mrkev dodají přirozené sladkosti a vláčnosti
Bílý a smetanový jogurt z Valašska zajistí krémovou chuť
Strašidelná výzdoba s bonbónovými očima a upířími zuby
Počet porcí 15 kusů | Čas: 1,5 hodiny

Ingredience na těsto:
1 banán
1 jablko
1 men
ší mrkev
150 g Bílého jogurtu z Valašska
370 g polohrubé mouky
270 g cukru krystal
50 g m
ásla
3 vejce
špetka soli
1 balíček kypřícího prášku
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička skořice

Na kr
ém:
300 g Smetanového jogurtu z Valašska
200 g Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska
4 lžíce moučkového cukru
3 lžíce kakaa
ztužovač šlehačky

Ozdoba:
kysel
é žížalky, bonbony oči, upíří bonbony zuby

Postup:
Banán rozma
čkejte, jablko a mrkev nastrouhejte a rozmixujte na hladkou směs. Předehřejte troubu na 190 °C, připravte formu s papírovými košíčky. Rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkou, přidejte jogurt, rozpuštěné máslo a ovocnou směs. V jiné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a skořici. Spojte mokré a suché ingredience, naplňte košíčky do 2/3. Pečte 30 minut při 190 °C (test špejlí). Vyšlehejte krém ze smetany, jogurtu, cukru a ztužovače, vmíchejte kakao. Ozdobte vychladlé muffiny krémem a strašidelnými dekoracemi.

Stra
šidelný jogurtový pohár
Jednoduchá svačinka připravená za 30 minut
Vrstvený dezert s müsli, bílým jogurtem z Valašska a čerstvým ovocem
Marshmallow strašidýlko jako roztomilá ozdoba
Počet porcí 2 | Čas: 30 minut

Ingredience (2 porce):
300 g Bílého jogurtu z Valašska
80 g müsli
maliny, ostružiny nebo jiné ovoce dle chuti
marshmallow
černá potravinářská barva nebo roztavená hořká čokoláda

Postup:
Na dno sklenice dejte vrstvu müsli. P
řidejte vrstvu bílého jogurtu. Navrch naaranžujte čerstvé ovoce. Na marshmallow nakreslete obličej pomocí černé barvy nebo čokolády. Napíchněte strašidýlko na špejli a ozdobte pohár.
Připravila Kateřina Goroškov. 

www.mlekarna-valmez.cz



Archiv
hotel petrovy kameny
chata Vilemína