Menu

29. Mezinárodní pivní festival 11. - 16. února

08. 02. 2019

4. února se v Českých Budějovicích v Malém Pivovaru konala tisková konference 29. Mezinárodního pivního festivalu, na níž ředitel festivalu Alois Srb informoval, že do Českých Budějovic přijede 450 tuzemských a zahraničních degustátorů. Vyberou nejlepší piva, která získají ve 33 kategoriích prestižní Zlatou pivní pečeť. Devětadvacátý ročník mezinárodní pivovarnické soutěže se vrací na Výstaviště České Budějovice.  Začne v pondělí 11. února odbornými degustacemi a skončí v sobotu 16. února slavnostním vyhlášením vítězů prestižních cen Pivní pečeť. Soutěžit se bude i ve 2 kategoriích ciderů, ocenění získají také výrobci minerálních vod. Soutěž svým rozsahem i účastí soutěžících nemá v České republice obdoby. Letošního 29. ročníku se zúčastní světoznámé nadnárodní pivovarnické koncerny, středně velké tuzemské pivovary i menší řemeslné pivovary a minipivovary z České republiky a ze zahraničí.
Veřejné části festivalu předchází odborné degustace. Více než 220 přihlášených pivovarů bude usilovat o ocenění Zlatá pivní pečeť celkem v 33 kategoriích a také ve dvou kategoriích ciderů. Vítězové se pak utkají o hlavní cenu WORLD BEER SEAL 2019 (Světová pivní pečeť 2019), kterou odborná porota udělí nejlepšímu pivu ze všech soutěžních vzorků. „Letos máme v soutěži rekordní počet vzorků,“ popsal obrovský zájem pivovarů ředitel festivalu Alois Srb z agentury Revel, která festival pořádá společně s Výstavištěm České Budějovice.
Očekáváme, že se soutěže zúčastní piva z Brazílie, Chile a Mexika. Silná účast je pravidelně z Ruské federace. Ozvaly se pivovary z Kaliningradu, Moskvy, z města Dinskaja v Krasnodarském regionu a dále z měst Ivanovo, Jaroslavl, Aleksandrov, Samara. O pivní pečeť se utká i pivovar v Dolinsku z ostrova Sachalin v severním Pacifiku nedaleko Japonska. Účast v soutěži, která nemá v České republice obdoby, si nenechají ujít i naše sousední země. Ze Slovenska se přihlásilo dvacet pivovarů všech velikostí. Ukrajinu zastoupí pivovary z Charkova, Kyjeva, Lvova a Žitomiru. Z Německa se do soutěžní listiny zapsalo osm pivovarů, pivovary z Rakouska a Maďarska. Pivaře a fotbalové fanoušky potěší informace o účasti pivovaru Damm z Barcelony, který podporuje fotbalový klub FC Barcelonu. Dále se závazně přihlásily pivovary z Japonska, Spojených států amerických, Belgie, Irska, Španělska, Nizozemska, Polska a Kazachstánu “ popsal složení účastníků Alois Srb. Oproti loňskému roku se soutěžních degustací zúčastní i Izrael a velká pivovarnická skupina Molson z chorvatského Záhřebu.

Přísná kontrola degustací
O účast v soutěži projevily zájem všechny nejlepší malé pivovary z České republiky. „Do soutěže se nepřihlásily ty tuzemské pivovary, které se bojí, že neobstojí. U nás se nedá vyhrát za peníze, nebo z protekce. Kontrola a certifikace nemá na světě obdoby,“ naznačil Alois Srb.
Všechny degustační soutěže se uskuteční od 11. února v pavilonu R2 českobudějovického výstaviště. Konají se pod dohledem profesionálních mezinárodních certifikačních autorit, které jsou zárukou objektivity i kvality výsledků.
Největší soutěžní událost svého druhu v Česku - Mezinárodní festival piva - bude dozorovat i nezávislá společnost Bureau Veritas. 




Co všechno inspektoři hlídají u degustátorů

„Vše probíhá přísně anonymně, ve více kolech a hodnotí se například chuť piva, jeho plnost, hořkost a říz. Naši inspektoři budou dohlížet nad přísnými pravidly soutěže a budou garanty objektivity. Nemůže se tak stát, že by degustátoři například chodili do zázemí a zjišťovali dopředu, jaký vzorek kterému pivu patří. Nebo že by zpětně přepisovali známky, které již udělili hodnoceným pivům, či aby nedopatřením opakovaně hodnotili stejné vzorky piva. Na regulérnost festivalu dohlížíme již mnoho let a musím zdůraznit, že nedošlo k žádnému závažnému pochybení,“ přibližuje dohled inspektorů Jakub Kejval, generální ředitel společnosti Bureau Veritas. Ta bude na festivalu jednou z dozorčích a certifikačních autorit.
Inspekční a certifikační společnost neřeší jen regulérní průběh soutěžního pivního festivalu, ale všímá si také spotřebitelských trendů na trhu s pivy. „V létě v Česku stoupá spotřeba ovocných piv bez obsahu alkoholu. Na podzim naopak roste zájem o sezonní piva typu Ale, která jsou svrchně kvašená, mají výrazné aroma, důraz na hořkost a s oblibou je vaří menší pivovary. Na ústupu je obliba piv se stupňovitostí nižší než deset, lidé preferují tradiční desítky a dvanáctky,“ podotýká Jakub Kejval ze společnosti Bureau Veritas.


Na regulérnost soutěžních degustací
v rámci Mezinárodního pivního festivalu dlouhodobě dohlížejí i další inspekční společnosti. Za 3 EC International vše dokonale zajišťuje již 20 roků marketingový ředitel Ing. Jan Fabiánek. Ing. Milan Kroutil Ph.D. z certifikační společnosti TÜV SÜD Czech Republic více než 15 let
zajišťuje kontrolní, organizační a publikační práce se svými kolegy. Velice důležitá je odborná  podpora a odborné posudky ředitelky inspektorátu Ing. Magdy Jansové , odborů a pracovníků ústředního inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Vedle pivovarů budou v degustacích soutěžit i výrobci minerálních vod. O Zlatý český pramen se utkají mimo českých a slovenských výrobců i producenti z Itálie. V soutěžní kategorii ciderů se představí výrobci ze Španělska, Holandska, Slovenska a také nejlepší výrobci z České republiky. I tato část soutěže bude mít mezinárodní dosah.  


Festival v nových prostorách
Třídenní veřejná část se uskuteční nově v pavilonu Z českobudějovického výstaviště. Od 14. do 16. února nabídne návštěvníkům možnost denně od 15:00 do 24:00 hodin (v pátek a v sobotu až do 01:00 hodin) ochutnat piva nejen evropských pivních velmocí, ale i piva nepříliš známá a neméně zajímavá z různých koutů světa.
„Rád bych pozval všechny fanoušky dobrého piva. Už teď máme kapacitně zaplněný celý pavilon, a to pivovary z celé České republiky. Bude možné ochutnat piva nejen z velkých pivovarů, ale i menších, méně známých, ale stejně kvalitních,“ říká projektový manažer festivalu Petr Hazuka z budějovického výstaviště.
V pavilonu Z bude dostatek času i prostoru v klidu se posadit a u jednotlivých stánků a výčepů okusit nabízená piva. „Počítáme, že pavilon Z by denně mohlo navštívit 1500 spokojených návštěvníků,“ míní ředitel festivalu Alois Srb. „U podobných degustačních soutěží veřejná část moc nebývá,“ upozornil. „Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost ochutnat nejen některé soutěžní vzorky ale i další zajímavá piva, kterou pivovary do Českých Budějovic přivezou.
Pivovary představí svůj sortiment zhruba více než 30 obchodních stáncích. Vedle standardní nabídky piv české a slovenské produkce se naskytne možnost ochutnat piva z minipivovarů Čech, které se v Českých Budějovicích neprezentovaly. Budou k ochutnání speciality ruského trhu, světové craftové speciality a také několik druhů ciderů. V pavilonu Z se bude čepovat i populární tmavé irské pivo Guinness.
Prestižní festival přiláká pravidelně do Českých Budějovic také zahraniční odbornou veřejnost. Účast téměř 450 degustátorů výrazně přispívá k podpoře cestovního ruchu ve městě a také k zviditelnění Českých Budějovic jako města piva. 


Kulturní program a vstupenky
Třídenní veřejná část potrvá od 14. do 16. února. Vstupné do pavilonu Z se platí až na místě, vstupenka stojí 100 na den. Parkovat lze v areálu výstaviště.
Na návštěvníky festivalu čeká bohatý kulturní program zaměřený například na žánry rock, pop – rock a metal. O pohodu se každý den postarají vždy dvě kapely. Ve čtvrtek 14. února zahrají plzeňští Storm a českobudějovická kapela Rozkrock. O den později pak Narttu z Vimperka a táborská pop-rocková kapela One Spirit. Závěrečný den zazpívá Miloš DoDo Doležal a českobudějovičtí Seven.
Na slavnostním večerním programu pak převezmou vítězové 33 pivních kategorií Zlaté, stříbrné a bronzové pečetě. Hlavní cenu WORLD BEER SEAL 2019 (Světová pivní pečeť 2019) odborná porota udělí na základě odborných degustací nejlepšímu pivu ze všech soutěžních vzorků.
Pořadatelé nesmírně oceňují pomoc Statutárního města České Budějovice, Teplárny České Budějovice, Dopravního podniku města České Budějovice a firem z pivovarské branže Brelex, Hop Bohemia, Rastal a dalších.
Spolupořadateli festivalu jsou Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Střední odborná škola ekologická a potravinářská ve Veselí nad Lužnicí a Střední škola obchodu, služeb a řemesel v Táboře. 

154

Nad festivalem převzaly záštitu

·         Jaroslav Kubera, předseda Senátu Parlamentu České republiky

·         Ing. Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj České republiky

·         Ing. Marta Nováková, ministryně průmyslu a obchodu

·         Ing. Miroslav Toman, CSc., ministr zemědělství České republiky

·         Mgr. Ivana Stráská, hejtmanka Jihočeského kraje

·         Ing. Jiří Svoboda, primátor statutárního města České Budějovice

·         Ing. Vladimír Dlouhý, CSc., prezident Hospodářské komory České republiky

·         Ing. Zdeněk Jandejsek, CSc., prezident, Agrární komory České republiky

·         Ing. Hynek Strnad, viceprezident Potravinářské komory České republiky

·         Ivana Koutová, výkonná ředitelka Smíšené obchodní komory Česko-tichomořské aliance

·         Mgr. Veronika Macháčová, PR zástupce Hispánsko - česká obchodní komora

·         Ing. Miroslav Dvořák, předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory

·         doc. Tomáš Machula, Ph.D., Th.D., rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

·         prof. Ing. Karel Melzoch, CSc., rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze

·         prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D., rektorka Mendelovy univerzity v Brně

·         prof. Ing. Petr Sklenička, CSc., rektor České zemědělské univerzity v Praze

·         prof. Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D., rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích

·         prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., dr.h.c., děkan Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

·         doc. Ing. Monika Palatková, Ph.D., ředitelka agentury CzechTourism

·         PhDr. Jaromír Kainc, MBA, nakladatel a šéfredaktor časopisu VŠUDYBYL

www.vcb.cz
www.pivnipecet.cz
www.worldbeerseal.com

 



Archiv