Menu

Jizerskohorské technické muzeum zvítězilo v celostátní soutěži památkářů

06. 12. 2021

Celostátní věhlas získalo Jizerskohorské technické muzeum, jež vdechlo život bývalé nevyužívané textilní továrně v Bílém Potoce pod Smrkem. V osmém ročníku soutěže Patrimonium pro futuro, vyhlašované Národním památkovým ústavem, ve své kategorii zvítězilo. 

Porota ocenila citlivý přístup k obnově areálu někdejší odpadní přádelny Karla Bienerta, ale také využití jeho části jako veřejně přístupné muzejní expozice a prostor pro pořádání doprovodných programů. „Obdivuji úsilí, pracovitost, vytrvalost a touhu po poznání a sdílení poznaného, kterou v sobě majitel Pavel Šercl má,“ prohlásila Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.  

Otec Ilja a syn Pavel Šerclovi koupili zanedbanou textilku v roce 2002, v době, kdy ještě nebyla poptávka po takových areálech běžná. Věděli od první chvíle, co v bývalé továrně chtějí. Část slouží jejich vlastnímu podnikání, většina prostor pak hostí muzejní expozice. Zachovalý areál s řadou původních konstrukcí nechali v roce 2011 prohlásit památkou. „To rozhodně není běžný přístup a je třeba jej ocenit. Mnoho majitelů objektů, které by zasloužily památkovou ochranu, je spokojených právě s tím, že to tak není. Často pak dochází k necitlivým zásahům bez znalosti kontextu a odborného zázemí. A cenné objekty jsou tak nenávratně zničeny,“ ocenila krok Šerclových Květa Vinklátová. 

Návštěvníci tu najdou expozici energetiky a letectví. V roce 2020 vznikla expozice zaměřená na textilní výrobu, nechybí ani rozsáhlá sbírka šicích strojů sběratelky Pavlíny Cvrčkové a kolekce různých pozůstatků z okolních průmyslových areálů. Muzeum připravuje doprovodné programy i komentované prohlídky.

Soutěž Patrimonium pro futuro vyhlašuje Národní památkový ústav od roku 2014 ve snaze zhodnotit a vyzdvihnout, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ocenit ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili. Liberecký kraj v letošním ročníku soutěže kromě muzea reprezentovaly ještě obnova Schubertovy vily v Hrádku nad Nisou  a záchrana kaple Božího hrobu v Liberci.
Připravil Jan Mikulička.

www.muzeumjizerky.cz
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv
for kids