Menu

Jiří Suchý do Rekordmanské síně slávy

09. 07. 2020

Jiří Suchý,  již přes 6 desetiletí hlavní protagonista divadla SEMAFOR, bude v pondělí 13. července 2020 v 11 hodin zapsán do České knihy rekordů a uveden do Rekordmanské síně slávy. Slavnostní akt, který pořádá Agentura Dobrý den, se uskuteční v Muzeu rekordů a kuriozit Pelhřimov v expozici Zlaté české ručičky na Nábřeží rekordů a kuriozit 811.

Pan Jiří Suchý si díky k tomu, že letošní festival Pelhřimov – město rekordů nemohl vzhledem k všeobecně známým vládním opatřením proběhnout, přijede teprve nyní do Muzea rekordů v Pelhřimově převzít titul REKORDMAN ROKU v kategorii: Rekordmanská síň slávy. Na oficiální listině a v České databance rekordů bude zapsán takto:
„Nejdéle autorem, ředitelem, hercem, zpěvákem, skladatelem, textařem a režisérem vlastního autorského divadla.“

Jiří Suchý, narozen 1. října 1931, držitel Medaile Za zásluhy II. stupeň, Řádu T.G.M., Ceny Thalie, hudební ceny Anděl, literární Ceny Jaroslava Seiferta (uděluje Nadace Charty 77), titulů doctor honoris causa Univerzity Palackého v Olomouci a JAMU v Brně, je spoluzakladatelem a nepřetržitě již déle než 60 let ústřední osobností divadla SeMaFor (založeno 1959), pro které napsal (nebo je spoluautorem) 125 divadelních děl (104 hudebních komedií a 21 komponovaných písničkových pořadů), z nichž první s názvem Člověk z půdy mělo premiéru 30. října 1959, to zatím poslední (Kdo jinému jámu kopá, toho píseň zpívej) 26. dubna 2019.

Některá představení divadla Semafor byla navíc zaznamenána televizí, vznikly i rozhlasové verze her a některé byly převedeny do filmové podoby. Ostatně, jak ve Všudybylu říká sám Jiří Suchý: „Nepřijít do Semaforu? Společenské faux pas." Jiří Suchý je rovněž autorem řady grafik spojených s plakáty, programy či scénou mnoha semaforských představení. Nemálo písní autorské dvojice Suchý-Šlitr, pocházejících z těchto her, si po desetiletí žije svým vlastním životem, hraje se mimo divadlo a prakticky zlidovělo.

Účastníci slavnostní události se dozví, jak vznikají texty písní divadla Semafor, zda je možné psát dvě hry najednou i to, jakou drobnost pan Suchý předá do pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit (do budoucí Rekordmanské síně slávy) jako připomínku své osoby.
Připravil Miroslav Marek, foto Irena Zlámalová.

www.muzeumrekorduakuriozit.cz
www.dobryden.cz
  

 

 


Archiv